"Tražićemo zatvaranje Bosfora, da nateramo Ruse da shvate"

Kijev namerava da traži zabranu prolaska ruskih brodova kroz Bosforski zbog događaja u području Kerčkog moreuza.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2018.

12:18

Foto: Thinkstock

To je izjavio komandant ukrajinske ratne mornarice Igor Vorončenko.

"U skladu s Konvencijom iz Montre i njenim paragrafom 19, tražićemo zatvaranje Bosfora u Turskoj kako bismo naterali Ruse da shvate šta znači kršenje međunarodnog prava", rekao je Vorončenko, prenosi Tas.

Konvencija iz Montre doneta je 1936. godine kada je Turska dobila suverenitet nad Bosforom i Dardanelima, a ona podrazumeva slobodu prolaska trgovačkih brodova iz svih zemalja kroz ta dva moreuza.

Između Rusije i Ukrajine eskalirale su tenzije u nedelju kada su ruske snage zaplenile tri ukrajinska broda u Crnom moru, nakon čega je Kijev uveo ratno stanje u pograničnim oblastima.

Vorončenko je rekao da je Ukrajina poslala svoje brodove u Kerčki moreuz kako bi pokazala šta može da učini i dodao da ta odluka nije bila pogrešna.

"Pre svega, već je došlo do prolaza brodova kroz Kerčki moreuz. Ovo je ista stvar. Grupu brodova pratio je tegljač. Drugo, trebalo je da pokažemo a ne da sakrijemo naše lice u Kerčkom moreuzu i Azovskom moru, a pokazali smo mogućnosti tih brodova", rekao je Vorončenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: