Dan zastave, Edi Rama i "prigodna" čestitka FOTO

Priština -- Kosovski Albanci danas obeležavaju Dan albanske zastave, a premijer Albanije Edi Rama je taj praznik svim Albancima čestitao objavom na Fejsbuku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Na toj objavi je zapravo fotografija snimljena u ponedeljak u Peći, nakon zajedničke sednice vlade Albanije i kosovske vlade, a na kojoj Rama s premijerom privremenskih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem ukršta ruke na zastavi Albanije. "Dobro jutro i uživajte u Danu zastave", napisao je Rama.

Širom Kosova danas se vijore crveno-crne zastave Albanije sa dvoglavim orlom, a u severnom delu Kosovske Mitrovice, koje naseljavaju većinom Srbi, u njenom multietničkom naselju Bošnjačka mahala stare su zamenjen novim.

Zastave su postavljene na mestima gde inače stoje, u početnom delu Ulice Knjaza Miloša, u pravcu Istočnog mosta. Privremene kosovske institucije su, inače, Dan albanske zastave proglasile "državnim praznikom".

Ovaj praznik zastave Albanije na Kosovu se danas obeležava u povećanim tenzijama, nakon što su privremene pristinske vlasti odlučile pre sedam dana da dodatno povećaju porez na 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, te manifestovale silu prilikom hapšenja Srba, u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.

Gradonačelnici četiri srpske opština na severu Kosova podneli su u utorak ostavke i na taj način izašli iz prištinskog sistema vlasti.

Odluku o tome su saopštili na protestu u centru grada, kada su najavili da će se na istom mesto okupljati danas i narednih dana, sve dok nerazumne mere Prištine ne budu ukinute.

Dan zastave nizom manifestacija obeleziće danas i Albanci na jugu centalne Srbije, u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

strana 1 od 132 idi na stranu