"Neće biti popusta, možete da se žalite, ali to je to"

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da zemlje kandidati za članstvo u EU neće dobiti nikakav “popust” na zadate uslove u procesu pridruženja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.11.2018.

12:58

Foto: Gettyimages

On je naveo da, ukoliko ih ispune, mogu biti sigurne da će i EU ostvariti svoj deo obećanja.

"Da bi zemlja bila sposobna da se učlani u klub, mora da bude spremna, ako ne, biće teško", rekao je Šib na konferenciji "Evropska unija i Zapadni Balkan" u organizaciji Centra za evorpsku politiku.

Šib je rekao da je Nemačka uvek bila zagovornik budućeg članstva balkanskih zemalja u EU i da ga politički i finansijski podržava, te da je uvek konstruktivna u kritici.

On je istakao da su uslovi za članstvo i put kojim treba ići veoma jasni, što znači da sve pravne tekovine Unije treba da budu prihvaćene i usvojene u zemlji koja joj se priključuje. Nemački ambasador smatra i da je tačno da je sada politički teže nego što je bilo pre nekoliko godina.

"Ali to je politička stvarnost, možete da se žalite, ali to je to”, naveo je Šib i dodao da zemlje kandidati moraju da obrate pažnju na stanje javnog mnjenja u zemljama članicama jer će one odlučivati o proširenju.

Šib je rekao da svaka zemlja koja želi da se učlani u EU zna šta se od nje očekuje, te dodao da nema sumnje da je to težak proceš koji zahteva puno reformi i da zemlje moraju da prođu težak proces preobražaja.

Priznaje i da je članstvo u EU najveća "šargarepa" koju zemlje koje žele pridruženje mogu da zamisle.

"Zemlje su takođe podržane tokom svog putovanja ka uniji, nisu ostavljene same sebi, podržavaju se u mnogo načina", poručio je Šib, te zaključio da je jasno da tokom godina evropsko zakonodavstvo raste, da je sve više pravnih normi i da su zato i poglavlja u pregovorima koja su zatvorena - samo provizorno zatvorena, jer se pravne norme mogu promeniti, što je, kaže, prirodan, organski proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: