Tri dana "rata" Rusije i Ukrajine

Nove tenzije između Rusije i Ukrajine traju od nedelje. Situacija je još napeta. I dok je Ukrajina objavila ratno stanje, Rusija Kijev optužuje za špijunažu.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2018.

14:08

Tri dana
Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Napetost između dve zemlje, čiji su odnosi godinama loši, podignuta je u nedelju kada je Rusija sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Rusija je pristup brodovima blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta pod ruskom kontrolom. Ovom taktikom Moskva je u potpunosti blokirala most između Crnog i Azovskog mora, dok su ruski vojni helikopteri kružili iznad te zone.

Dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili su iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz između Krima i kontinentalne Rusije.

Brodovi ruske pogranične obalske straže pokušali su da zaustave malu flotu naletanjem na tegljač i naneli mu manju štetu. Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, a u incidentu je bilo ranjenih.

Ukrajina, međutim, negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i optužila je Moskvu za vojnu agresiju. Rusi, pak, krivicu prebacuju na suprotnu stranu, nazivajući ukrajinski potez "provokacijom".

U ponedeljak Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine predložio je uvođenje ratnog stanja, dok je Rusija tražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti. I dok je Ukrajina razmatrala uvođenje ratnog stanja, na ulicama Kijeva bilo je i protesta, u kojima je zapaljen automobil ruske ambasade.

Stalni savet OEBS održao je u Beču vanrednu sednicu zbog situacije u Ukrajini. Sastanak je zakazala Italija kao predsedavajuća, na zahtev Ukrajine kako bi se razmotrila najnovija "agresija Rusije" na tu zemlju. Evropska unija i NATO, čiji su se ambasadori istim povodom sastali u Briselu, pozvali su obe strane na uzdržanost.

Moreuz Kerč je otvoren i nakon blokade plovidba se odvija normalno.
Sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu.

"Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija se glupira umesto da rešava konflikte", izjavio je zamenik stalnog predstavnik Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

U utorak šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasil Gricak potvrdio je informaciju o prisustvu dvojice vojnih kontraobaveštajaca SBU na brodovima ukrajinske mornarice koji su zarobljeni u nedelju.

Federalna služba bezbednosti Rusije potom je objavila video-snimak tri ukrajinska mornara zarobljena prilikom zaplene brodova u Kerčkom moreuzu.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da Rusiji niko ne veruje.

“Jasno je da postoji zabeležena činjenica agresije Rusije protiv Ukrajine na Azovskom moru. Šta je čekao Putin? On očekuje da doživimo sudbinu Gruzije. Želi razlog za prolivanje krvi stotina hiljada Ukrajinaca, da izgubimo podršku sveta. Ali Ukrajina je krenula drugim putem i radimo sve što je moguće kako bi zaštitili svoju domovinu”, naglasio je Porošenko.

Iz Kremlja je saopšteno da uvođenje ratnog stanja u Ukrajini nakon incidenta u Kerčkom moreuzu može da dovede do povećanja tenzija na jugoistoku Ukrajine.

"Uvođenje ratnog stanja u raznim delovima zemlje moglo bi da dovede do eskalacije tenzija u konfliktnom regionu na jugoistoku Ukrajine", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: