"Gomilanje snaga, PR sever Kosova stavlja u potkovicu"

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da aktivnosti Kfora ne doprinose stabilizaciji situacije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pročitajte još:

Kfor najavio "neke vežbe" na severu Kosova, a "već počele"

On je pozvao komandu te vojne misije da kaže zašto je noćas u bazu kod južne Mitrovice došlo 20 kamiona.

Drecun je upozorio na gomilanje snaga i naoružanja kod južne Mitrovice, čime Priština sever Kosova stavlja u vrstu potkovice.

"Ponašanje Kfora u poslednje je vreme zanimljivo. Ne možemo biti zadovoljni jer Kfor ne ispunjava mandat", rekao je Drecun gostujući na TV Pink i podsetio da je Kfor bio prisutan kada su Srbi mirno protestovali, ali ne i kada su teško naoružane jedinice ROSU u zoru upadala u domove Srba.

Drecun je upozorio i na višemesečne vežbe Kfora i KBS u Makedoniji na poligonu Krivolak za rukovanje borbenom tehnikom, za brzo reagovanje, brzo prebacivanje trupa, desantiranje...

"Postavlja se pitanje zašto se to radi u Makedoniji, za šta se pripremaju te snage i zašto ponovo sada komanda Kfora ne kaže da je noćas u bazu Bair specijanih jedinica u Južnoj Mitrovici došlo više od 20 kamiona a izjutra se vratilo pet", upitao je Drecun.

Kako je dodao, oni dovlače naoružanje, vojnu opremu, kamione, gomilaju snage, i kada budu budu proglasili nekavu vojsku, krenuće odmah na raspoređivanje puka.

"Ali taj puk, koji će biti oko 300 do 500 ljudi, sa logistikom, on je već raspoređen, tu je regionalna specijalna jedinca ROSU, koja je promenila naziv, tu je FIT jedinica, vrši se gomilanje snaga i sever se stavlja u vrstu potkovice - obuhvata gde su pripremljene snage da intervenišu protiv srpskog naroda", rekao je Drecun gostujući na TV Pink.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM je upozorio da to ne može da bude u skladu sa mandatom Kfora, koji mora biti statusno neutralan.

"Kfor ne sprovodi mandat 12 44, da to radi ne bi smeli da pružaju bilo kakvu logističku obuku i podršku KBS", rekao je on.

On je odbacio navode voditelja da Albanija na Kosovo šalje 300 specijalaca i dodao da bi njihovo učešće jedino bilo moguće u okviru Kfora ili odluke UN.

"Ta jedinica ne bi mogla ostati neprimećena, a kada bi se to desilo to bi značilo objavu rata Srbiji", upozorio je Drecun.

Drecun je povodom privođenja pet službenika Ministarstva infrastrukture zbog između ostalog lažiranja testova, rekao da nije nikakva tajna da u redovima KPS ima mnogo korupcije, naročito među Albancima, ali je upozorio da ako ovo mora biti način za hapšenje Srba iz raznoraznih razloga, onda je to neprihvatljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu