Šta se dešava s kosovskim Srbima, daju li ostavke ili ne?

Beograd, Kosovska Mitrovica -- Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije podneće danas ostavku, potvrdio za TV Prva Marko Đurić. Potpredsednik SL Igor Simić demantovao.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Očekuje se početak sednica skupština četiri srpske opštine na Kosovu: Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog potoka i Zvečana. Nakon tih sednica očekuje se da će ta odluka biti i zvanično saopštena.

Direktor Kancelarije za KiM ranije je na TV Hepi rekao da su ga "srpski predstavnici jutros obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati". "Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera", rekao je on. Đurić je, gostujući jutros na TV Hepi, rekao i da su jutros prestali da rade i Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

"Priština je zgazila briselski sporazum, obrisala je patos njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina. Srbi su sada rešili da i oni podvuku crtu, da kažu dosta, bre, mi imamo naše insitucije i sistem uz našu državu Srbiju i sami ćemo da se izborimo", rekao je Đurić.

"Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade", rekao je Đurić. Dodao je da postoje najave i da će drugi organi u kojima učestvuju Srbi na KiM prestati sa radom.

Gotovo istovremeno, potpredsednik Srpske liste Igor Simić demantovao je za Tanjug da su predstavnici Srba odlučili da podnesu ostavke. On je rekao i da će opštine sa srpskom većinom održati danas istovremeno sednice, a po njihovom okončanju biće objavljene odluke i zakjučci.

Podsetimo, prethodnih dana situacija između Srbije i Kosova došla je "do usijanja". Najpre je Priština podigla carine na robu iz Srbije za 10 odsto, zbog čega je zvanični Beograd negodovao. Nakon toga usledilo je glasanje za prijem Kosova u Interpol, a kada zvanična Priština nije uspela da se učlani u tu međunarodnu organizaciju Kosovo je povećalo takse na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto.

To je dodatno "podgrejalo" tenzije između Beograda i Prištine, a situacija je kulminirala kada su u petak rano ujutro pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU izvršili pretrese na nekoliko lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice, uhapsivši pri tom četiri osobe. Peta za kojom su tragali, a za koju će se ispostaviti da je Milan Radoičić, im je pobegla.

Kosovska policija saopštila je da je cilj akcije ROSU bila istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, u šta zvanična Srbija sumnja, smatrajući da Priština nastavlja s provokacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu