Otkriven spomenik kralju Petru Prvom: "Dobrodošao kući"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.11.2018.

11:51

Otkriven spomenik kralju Petru Prvom:
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Spomenik je postavljen na Trgu republike i otklriven uz pesmu "Vostani Serbie".

Bronzani spomenik je visok četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Unetničke livnice "Jeremić".

Sa postamentom visok je oko 10 metara, a ima i ćiriličke natpise na sve četiri strane. Na južnoj strani piše "Petar Prvi Krađorđević 1844-1921", na severnoj "Kralj Srbije 1903-1918". Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918". Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Pre otkrivanja spomenika, okupljenim građanima i zvanicama su se obratili Vučić i Vučević, a glumac Lazar Ristovski govorio je monolog kralja Petra Prvog.

"Dobrodošao kući. Izvini što nam je 84 godine trebalo da shvatimo da si ti onaj koji je pobedio i da ti konačno podignemo spomenik", poručio je Vučić u obraćanju.

Kako je rekao, otkrivajući spomenik kažemo - Hvala kralju oslobodioče, hvala za slobodu, a takvu slobodu kakvu si izborio, zelimo takvu i nikome je ne damo.

"U Novom Sadu, u kome su slobodni ljhudi odlučili da budu deo slobodne Srbije, dragi kralju dobrodošao kući. Spomenik su podigla tvoja dela, a mi smo se setili da ga postavimo, da nas podseti da ništa važnije i preče od Srbije nemamo", poručio je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Novom Sadu, na svečanosti povodom 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da našu zemlju niko nikada nije uspeo da pokori i da to neće uspeti ni oni koji to danas pokušavaju.

Obraćajući se okupljenima, on je rekao: "Osetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana,da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu o našoj lepoj Srbiji, a ja, uz poštovanje velikom i starom našem kralju, samo jednu rečenicu da kažem - Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju".

Predsednik Vučić se zahvalio građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu, svoj narod i što znaju da od Srbije nema ništa preče.

Takođe je poručio da "nikada nikome, do Srbiji, Vojvodina neće pripadati".

On se zahvalio građanima što su se okupili i pored kiše, rekavši da je pre tačno sto godina, na isti dan padala kiša, i da je sto narednih godina zagarantovano i nikada nikome drugom do Srbije neće pripadati Vojvodina.

Došli ste zato što ste osetili da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana. Da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu po našoj lepoj Srbiji“, istakao je on. Zahvalio se građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu i da znaju da nema ništa preče od Srbije. Svoj govor počeo je „dobrodošao kući stari naš kralju, izvini jer nam je trebalo 84 godine da shvatimo da si pobedio“.

Vučić je ukazao da je Novi sad odluku o podizanju baš takvog spomenika doneo 1934. godine, a da je tek danas podignut, što je bruka koja ide na račun svih nas.

„Tebi stari naš kralju evo konačno i ova čast, njen delić koji si zasluzio. Imali smo vladare koji su činili i dobro i loše, koji su učili, koji su uvodili železnicu, dizali škole, ali samo uz jednog ide sveta reč „sloboda“, naglasio je on.

Vučić je podsetio da je kralj Petar verovao u slobodu još kao 20-ogodišnak kada je preveo esej Džona Stjuarta Mila "O slobodi".

“Tako je i živeo i kao oficir francuske legije stranaca, ustanik u Hercegovini, izbeglica, naš kralj, jedini u istoriji što je peške i u volovskoj zaprezi prošao dug put preko Albanije do Soluna da bismo došli kući do slobode, naglasio je on.

“Ta sloboda za koju se borio čestito i izborio je kamen temeljac moderne srpske države. Sloboda koju ste izvojevali danas dobro razumemo kao našu šansu na život koju nemamo pravo da propustimo. Danas na slobodnom komadu zemlje poručujemo da ćemo se boriti da svojim trudom promenimo lice Srbije. Radićemo i borićemo se za svaki novi put, modernu fabriku, nova znanja, veštine, život dostojan potomaka ljudi koji sa tobom izborili slobodu. Znajući da nastavljamo tu svetu nit koju ste ostavili“ rekao je on.

“Sa ljubavlju, žarom i entuzijazmom gradićemo Sbriju koja istovetno brine o svim građanima Srbije. Borićemo se za Srbiju koja ima hrabrost da traži nova rešenja za stare probleme, ne dozvoljavajući da se odrekne onoga što joj je duša i identitet“, poručio je Vučić.
screenshot/Tanjug
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su oni, koji su drugima pomagali protiv ujedinjenja Srba u našoj zemlji, u ogromnoj manjini i da ne odlučuju o važnim stvarima, te da nikada više neće odlučivati ni o Vojvodini i drugim delovima Srbije.

Vučić je, zamoljen da prokomentariše kritike pojedinih Srba koji su protiv Vojvodine u Srbiji i koji govore da je 100 godina mnogo, da je reč prisajedinjenje arhaizam i da nije korišćena ni 1918, kao i brojne plakate po Vojvodini protiv ujedinjenja, kazao da uvek postoje oni koji su želeli da se Srbi ne ujedine, i da im je pomagao deo našeg naroda.

“Što se tiče arhaizima, koji su govorili da se radi o priključenju a ne prisajedinjenju, ili anahronizam, kako god, zaboravljaju da pomenu Baranju", kazao je on.

Što se plakata tiče, Vučić je poručio da neka oni rade svoj posao, neka lepe plakate... "A, mi ćemo da podižemo bolnice, puteve, škole, da dovodimo investitore u Novi Sad. Četrdeset godina Novi Sad nije imao fabriku, a mi smo doveli dve, dovodićemo i mnoge druge. Pravimo novi Klinički centar, novu RTV, kojoj čestitam na izvanrendom programu što nisam verovao da ijedna srpska televizija može da uradi. Kapa dole za ono što su radili", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: