Zašto je Orban "prigrlio" Gruevskog?

Davanjem političkog azila Nikoli Gruevskom ma]arski premijer pokazao da ima ambicije da bude lider i na evropskom terenu, pi[e RSE.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.11.2018.

12:15

Zašto je Orban
Getty images

Urednik i direktor ma]arskog istraživačkog portala Atlatszo Tamaš Bodoki za Radio slobodnu Evropu kaže da Viktor Orban već igra na evropskom terenu i da ima veće ambicije - da okupi lidere slične sebi u alijansu.

Na pitanje zašto se Orban, koji je već u sukobu sa Briselom oko vladavine prava, upuštao u slučaj Nikole Gruevskog čime je dodatno otežao svoju situaciju, Bodoki je rekao da Orban već igra na evropskom terenu, ima evropske aspiracije, želi da postane jedan od lidera Evrope, ne samo Mađarske, jer je Mađarsku već osvojio.

"On sada ima veće ambicije i deo tih ambicija je stvaranje alijanse sa zemljama regiona i sa antiimigrantskim antifederalističkim snagama. On želi da pokaže da ima ambicije na evropskom nivou, on želi da promeni politiku na evropskom nivou.Antibriselska retorika je prisutna u njegovoj politici već godinama, on ima jasne namere da promeni evropsku politiku i ovo bi mogla biti dobra reklama za to", rekao je. Bodoki je podsetio da Orbanova vlada gradi svoju politiku na vrlo jakom antiimigrantskom stavu i da je odluka da primi migranta koji je politički izložen i koji je osudjen za korupciju izazvala burne reakcije posebno opozicionih partija i nezavisnih medija.

"Najzanimljivija stvar u vezi ove odluke je da je Orbanova vlada nedavno usvojila to da je pomoć ilegalnim migrantima krivično delo kažnjivo zatvorskom kaznom, a desilo se da je sama vlada pomogla Gruevskom da pobegne iz Makedonije i u njegovom putu do Mađarske.

"To je smešna situacija", rekao je. Bodoki je međutim dodao da je šokiranost prisutna samo u nezavisnim medijima i u opoziciji koji ne mogu dopreti do čitavog mađarskog društva dok vodeći mediji koji su pod kontrolom valde nisu kritički izveštavali o tome.

Mediji bliski vlasti, po njegovim rečima, čitav slučaj objašnjavaju tvrdnjom da su "pro-Soroševske političke snage, ili snage povezane sa Sorošem, preuzele vlast u Makedoniji i podigle optužbe protiv Gruevskog, pa je on zbog toga politička izbeglica, a sve ovo je zbog toga što je vodio antiimigrantsku politiku i nije želeo da pusti migrante kroz Makedoniju".

Bodoki je rekao da je očigledno da su Gruevski i Orban dugogodišnji saveznici, da su bliski i da imaju iste poglede i politike. Dodao je međutim da je Orbanovo davanje utočišta Gruevskom iznenađujuće.

Na pitanje o njihovim poslovnim vezama Bodoki je rekao da su ljudi bliski vladinim krugovima u Mađarskoj počeli da investiraju u medije koji su podržavali Gruevskog, ali da to nije bilo mnogo poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: