Ulazak u EU više neće biti lak: Čekaju vas detektori laži

Prema nekim podacima, više od 700 miliona ljudi svake godine uđe u EU. Pošto taj broj stalno raste, Brisel uvodi detektore laži na granicama.

Izvor: Dnevni avaz

Četvrtak, 22.11.2018.

10:59

Ulazak u EU više neće biti lak: Čekaju vas detektori laži
Ilustracija: Thinkstock

Kako piše hrvatski Večernji list, a prenosi Dnevni avaz, od biometrijskih podataka koji se koriste, sada se pri čuvanju granica prelazi na biomarkere koji odaju govori li osoba istinu ili laže. Na nekoliko aerodroma u Mađarskoj, Grčkoj i Letoniji počinje testiranje sistema iBorderCtrl, razvijenog pod patronatom EU.

Postupak provere odvija se u nekoliko etapa. Prva se odvija pre putovanja, tako što će putnici putem onlajn aplikacije uneti fotografije pasoša, vize i potvrde da imaju dovoljno novca za boravak u EU. Potom će preko veb-kamere odgovarati na pitanja "avatara", kompjuterski generisanog graničnog policajca.

"Avatar" će biti personalizovan za svakog putnika – kompjuterski granični policajac biće istog pola kao i putnik, govoriće njegovim jezikom, a takođe će i vizuelno odražavati putnikovo etničko poreklo. Primer pitanja je sledeći: "Šta imate u torbi?", "Ako sada otvorite kofer, hoće li sadržaj potvrditi ono što ste mi upravo rekli?"

U fokusu će biti i izrazi lica koje putnik pravi, poput malih promena na licu, odnosno mikropokreti. Analiza pokreta lica, naime, koji su često neuvežbanom oku nevidljivi, područje je kojim se desetinama godina bave naučnici, tvrdeći da baš ti mali pokreti lica odaju da li neko govori istinu ili laže.

Nakon upoređivanja pokreta lica i odgovora, kao i analize dobijenih rezultata, putnik se smešta u jednu od dve kategorije – niskorizičnu ili visokorizičnu. U toj fazi putnici dobijaju i informacije o njihovim pravima i procedurama te upozorenje o ilegalnim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: