"To je izraz ludila... EU može da deluje – ako hoće"

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je situaciju posle odluke Kosova da poveća takse na uvoz robe iz Srbije "apsolutno" nemoguće rešiti kroz CEFTA sporazum.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.11.2018.

21:33

Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

On je rekao da je za to potreban konsenzus potpisnica tog sporazuma.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar je kazao da su dešavanja na Kosovu posle te odluke, poput paljenja robe proizvedene u centralnoj Srbiji, "izraz ludila".

"Ovakva mera se nikad nije desila, kao da ste se vekovima vratili unazad. Poslednji takvi snimci paljenja datiraju iz vremena pre Drugog svetskog rata kada su se tako ponašali prema Jevrejima", kazao je Dačić.

On je ocenio da je odlukom Prištine prekršen i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i dodao da u vezi sa tim EU može da deluje, "ako hoće".

"Ovo je reakcija koja ima za cilj da natera njihove partnere sa Zapada da izvrše dodatni pritisak na Srbiju. Veoma teško će neko sa Zapada braniti tu meru, ali će se uvek naći način da se napravi simetrija krivice pa je tako već danas nađeno opravdanje da je to posledica činjenice da Srbija nije omogućila Kosovu da uđe u Interpol", kazao je Dačić.

Ministar je dodao da ne postoji akt kojim je Srbija obavezna da prizna nezavisnost Kosova ili članstvo u međunarodnim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: