"Očekujem razumno objašnjenje od Orbana"

Evropski komesar Johanes Han zatražio objašnjenje od mađarskog premijera o bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je dobio azil u Mađarskoj.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

12:52

Getty Images

"Primio sam izveštaj o mađarskoj odluci da odobri politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom. Ako se ova informacija potvrdi, očekujem razumno objašnjenje za to od Viktora Orbana", napisao je Han, prenosi RTS.

"Jaka vladavina prava jedan je od temeljnih kriterijuma za pristupanje EU. Nakon godina odustajanja, region napreduje u ovom području, uključujući krivično pravo. Svi susedi država članica EU trebali bi podržati taj proces. To je pitanje verodostojnosti Evrope", naglasio je evropski komesar u tvitu.

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je, preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku. Gruevski je u toj zemlji zatražio politički azil.

Makedonske vlasti su poternicu za Gruevskim raspisale 13. novembra, kada se nekadašnji makedonski premijer već nalazio u Mađarskoj.

Gruevski je naveo da vlada u Skoplju "želi da mu oduzme slobodu koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući pravosudni sistem u Makedoniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: