Ankara Vašingtonu: Zatvarate oči, Tramp je komičan

Turska optužila SAD da pokušavaju da "zatvore oči" pred ubistvom novinara Džamala Kašogija, a poslednju izjavu američkog predsednika označila kao "komičnu".

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.11.2018.

12:46

Ankara Vašingtonu: Zatvarate oči, Tramp je komičan
Ilustracija: Getty Images

Tramp je u utorak rekao da ostaje pouzdan partner Saudijskoj Arabiji, bez obzira na to da je saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman možda znao za plan da se Kašogi ubije u konzulatu, prenela je agencija Rojters.

Tramp je, o mogućnosti da je princ Mohamed imao saznanja o ubistvu, rekao: "Možda jeste, možda nije". To je, kako je podsetila britanska agencija, u suprotnosti sa izveštajem CIA da je Kašogijevo ubistvo direktno naredio saudijski prestolonaslednik.

Zamenik predsednika Stranke pravde i razvoja Redžepa Tajipa Erdogana, Numan Kurtulmuš, rekao je da je "jučerašnja izjava komična".

"Nemoguće je za obaveštajnu agenciju kao što je CIA, koja zna čak i boju dlake mačke koja šeta oko bašte saudijskog konzulata...da ne zna ko je to naredio", istakao je Kurtulmuš.

On je dodao da "to nije kredibilno ni za američko javno mnjenje niti za svetsko javno mnjenje".

Turska je, od samog početka kada je Kašogi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, tvrdila da je on ubijen i da je naređenje stiglo "s najvišeg nivoa" vlade Saudijske Arabije, mada nije direktno optužen princ Mohamed.

Saudijska Arabija negira da je princ Mohamed naredio Kašogijevo ubistvo.

Kašogi je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu radi pribavljanja dokumenata za svoje venčanje. Iz konzulata novinar nije izašao, a Rijad je najpre tvrdio da ne zna šta je sa Kašogijem, međutim, posle par nedelja je priznao da je on ubijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: