Interpol dobio novog predsednika i ne, nije Rus

Južnokorejac Kim Jong-jang izabran je za novog predsednika Interpola, na dvogodišni mandat, javio je kao AP. Favorit bio ruski kanditat.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

08:19

Interpol dobio novog predsednika i ne, nije Rus
Foto: Tanjug/AP

Naime, favorit u trci za čelo te međunarodne organizacije bio je Rus Aleksander Prokopčuk, koji je aktuelni potpredsednik Interpola. Kritičari Kremlja za njega su rekli da je blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, a protiv njega su snažno lobirali Bela kuća i njeni evropski partneri.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo sinoć je izjavio da SAD "čvrsto podržavaju" južnokorejskog kandidata za mesto predsednika Međunarodne kriminalističke policije - Interpola, a ranije su i američki Savet za nacionalnu bezbednost i američki senatori podržali južnokorejskog kandidata. Oni su pred samo glasanje uputili saopštenje javnosti u kom su naveli da se oštro protive izboru Prokopčuka.

Kremlj je juče osudio apel američkih senatora da delegati Interpola glasaju protiv ruskog kandidata smatrajući da je to vid mešanja u izbore jedne međunarodne organizacije.

Osim SAD, protiv ruskog kandidata snažno je bila i Ukrajina koja je u sporu s Rusijom zbog aneksije Krima. "Izbor južnokorejskog kandidta Kim Jong Janga za šefa Interpola je pobeda za Ukrajinu", izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Arsen Avakov. "Ruski kandidat je odbijen. Bitka je dobijena", napisao je Avakov na svom Tviteru, prenosi AP.

Međutim, ruski kandidat za direktora nastaviće da radi u toj organizaciji kao potpredsednik za Evropu, izjavila je portparolka ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk. Kako je rekla, on će i dalje ostati na tom mestu na kome je od 2016. godine, prenosi Tas.

"Njegov rad će se kao i pre fokusirati na jačanje pozicije Interpola u međunarodnoj policijskoj zajednici i povećanju efikasnosti aktivnosti organizacije", rekla je Volkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: