Spisak: Ko je bio uz Srbiju, a koji naši susedi za Kosovo

Mediji su objavili spisak zemalja koje su u utorak glasale protiv prijema Kosova u Interpol, kao i onih koje su bile uzdržane.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

07:34

Spisak: Ko je bio uz Srbiju, a koji naši susedi za Kosovo
Tanjug/ MUP Republike Srbije

Podsetimo, o prijemu Kosova u Interpol glasalo se juče na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, a između dva kruga glasanja proglašena je i pauza, zbog čega je negodovala srpska delegacija.

Prema saznanjima koja smo preneli, pauza je iskorišćena kako bi prištinska strana pokušala da smanji broj prisutnih delegacija u sali pred drugi krug glasanja.

Šef srpskog tima i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović se oštro tome usporotivio, pozivajući se na pravila i statut Interpola, u kom određivanje pauze tokom glasanja ne postoji, ali su se predsedavajući Generalne skupštine Interpola o to oglušili.

U prvom krugu za prijem Kosova u Interpol glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv, a 22 su bile uzdržane, ukupno je glasalo 154 zemlje.

U drugom krugu je glasalo 135 zemalja, za je bilo 68, protiv 51, uzdržanih 16.

Beogradski mediji su preneli i spisak zemalja koje su podržale Srbiju, odnosno koje su glasale za to da se Kosovo ne primi u Interpol.

Protiv prijema Kosova glasale su: Južnoafrička Republika, Angola, Argentina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Kambodža, Kamerun, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Eritreja, Španija, Grčka, Grenada, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska Ostrva, Indonezija, Irak, Iran, Kenija, Kirgistan, Laos, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nepal, Uganda, Peru, Filipini, Dominikanska Republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Sirija, Tunis.

Prema za sada nezvaničnim informacijama, uz Prištinu su, između ostalih bili: Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska. Mađarska je bila uzdržana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: