Netanijahu izbegao raspad koalicije i pad vlade

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uspeo da otkloni pretnju koja je mogla da sruši vladajući koaliciju i izazove nove izbore.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.11.2018.

08:11

Netanijahu izbegao raspad koalicije i pad vlade
Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi Asošiejted pres, on je uspeo da ubedi ministra obrazovanja Naftalija Beneta, lidera ultranacionalističke partije Dom, da odustane od rušenja koalicije, što će omogućiti opstanak vlade, koja ima tanku većinu, a premijeru još nekoliko meseci na vlasti.

Agencija ocenjuje da, iako Netanjahu može da proglasi pobedu, kao pravi pobednik iz ove krize izlazi palestinski Hamas, islamistički pokret koji kontroliše pojas Gaze.

Propšle nedelje, Hamas je doveo do toga da na videlo izađu velike podele u Izraelu oko politike u odnosu prema Gazi koje u svakom trenutku mogu da dovedu do raspada vladajuće koalicije i pada vlade.

Od prošlog marta Hamas predvodi masovne demonstracije duž granice Gaze sa Izraelom, zahtevajući ukidanje višegodišnje blokade koju su toj palestinskoj teritoriji uveli Izrael i Egipat. U sukobima poginulo je 170 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Poslednjih nedelja posrednici UN i Egipta uspeli su da ostvare napredak ka uspostavjanu nezvaničnog primirja, što bi dovelo do ublažavanja blokade u zamenu za smirivanje demonstracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: