Prve reakcije Prištine: Divlja kampanja Beograda

U prvim reagovanjima nakon propalog pokušaja da se učlani u Interpol, Priština okrivljuje Begrad.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

13:30

Prve reakcije Prištine: Divlja kampanja Beograda
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

"Divlja kampanja Srbije je još jednom je dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa sa Kosovom, tim pre ako se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko", navodi se u saopštenju Vlade, prenosi prištinska Koha.

Kako je navedeno, glasanje protiv prijema Prištine u ovu organizaciju koristi "samo zločincima i kriminalcima". "Kosovo će nastaviti sa konsolidacijom svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola", navodi se u saopštenju Vlade. Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da je razočaran posle neuspeha Kosova da se učlani u Interpol i na svom Fejsbuku objavio saopštenje kosovske Vlade u kome se za taj neuspeh okrivljuje Srbija.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da su kosovske institucije učinile mnogo za članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju, ali da je nagrada izostala. I on je optužio Beograd zbog ovog neuspeha, istakavši da je "Srbija bez ikakvog oružja vodila ovaj bezobzirni rat", preneli su prištinski mediji.

Pacoli je na konferenciji za novinare rekao da danas nema pobednika i da to nije ni Srbija. Žao mu je, kazao je, zbog svega što je Priština učinila, a što danas nije nagrađeno. "U ovim uslovima je teško osigurati dve trećine. Verujem da se ne treba obeshrabriti i da treba insistirati na jedinstvu političkih stranaka ubuduće", rekao je.

Poslanik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio je da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške. "Neuspeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, posle debakla oko članstva u Unesku. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane van globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika, bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da doživimo takav poraz", rekao je Deda.

Šef parlamentarne grupe najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova Abdulah Hoti ocenio je da je debakl, koji je Priština doživela na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju razočaranje za Kosovo, ali i, kako je rekao, neuspeh za bezbednost na Balkanu.

"Nećemo stati dok ne budemo deo Interpola i svih međunarodnih organizacija. Ovo je razočarenje za Kosovo, ali i neuspeh za bezbednost na Balkanu. Agresivna diplomatija Srbije, zajedno sa vrednostima koje se kreću na evroatlantskoj geopolitici u regionu, je sjajna", naveo je Hoti na svom Fejsbuku. On je rekao da ovo odbacivanje zahteva treba da posluži za nauk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: