"Glasanje o Kosovu nasilje nad pravom" VIDEO

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ocenio da je glasanje o prijemu Kosova u Interpol nasilje nad medjunarodnim pravom i statutom Interpola.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

10:30

Foto: Tanjug/AP

''Stavljanje ove tačke na dnevni red Generalne skupštine Interpola protivno je statutu Interpola jer samo država koja je punopravna članica Ujedinjenih nacija i ima pun državno-pravni kapacitet može da bude članica Interpola, a Kosovo to nije'', rekao je Dragišić za TV Prva.

On je naveo da se stvara atmosfera pritisaka da se Kosovo na nasilan način primi u Interpol o čemu, kaže, svedoči i izmenjena procedura, pa će se dva puta glasati, ukoliko Kosovo u prvom krugu ne dobije dovoljno glasova za članstvo u tu organizaciju.

Na konstataciju da su se predstavnici afričkih zemalja žalili na velike pritiske tokom Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, Dragišić kaže da Srbija u ovom slučaju protiv sebe ima SAD, Veliku Britaniju, Rusiju i Tursku koje su, kaže, podržale članstvo Kosova u Interpol.

On je podsetio da je na Izvršnom komitetu rezultat bio 7:6 i da je Rusija glasala da se na dnevni red stavi prijem Kosova u Interpol. Ako Kosovo bude primeljeno u Interpol, to će, kako kaže, biti gorka pilula koju će Srbija morati da proguta, ali i da nastavi dalje.

''Kako god da glasanje prodje, to nije razlog ni da tugujemo ni da likujemo jer moracmo da nastavimo dijalog sa Prištinom. Mi moramo da zadržimo dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD. Sa Turskom, takodje, imamo dobre odnose koji ne smeju da se pokvare'', kazao je Dragišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: