Burno u Dubaiju – glasanje, "pauza", protest Stefanovića

Dan za glasanje na sednici Generalne skupštine Interpola u Dubaiju bio veoma buran, a samoproglašena država Kosovo nije uspela da prikupi dovoljan broj glasova.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

09:11

Burno u Dubaiju – glasanje,
EPA WALLACE WOON

Posle prvog kruga, kada je 76 država glasalo za, a 56 protiv, uz 22 odsutne članice, određena je pauza.

Kako B92.net saznaje, cilj određivanja te pauze je da se iz sale u kojoj se glasa "izvedu" članovi delegacija koje glasaju, kako bi se u drugom krugu glasanja smanjio broj onih koji su u prvom krugu glasali da Kosovo ne uđe u članstvo Interpola.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju, oštro je reagovao i tražio da se ne određuje pauza, koja je mimo svih pravila i statuta Interpola, ali su se predsedavajući sednicom o to oglušili.

Kosovski novinar Arber Selmani, a nakon njega i prištinski portali Zeri i Bota sot, objavili su da je za članstvo Kosova u Interpolu bilo 76, dok je protiv bilo 56, a uzdržanih 22.

Ni u drugom glasanju Kosovo nije uspelo da prikupi dvotrećinsku većinu. Kako smo ranije javili, prema našim saznanjima, tokom rasprave o glasanju za prijem Kosova, koja se odvijala jutros pre samog glasanja, uz Srbiju je stalo deset država - Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija, Namibija, Venecuela, Surinam i Rumunija.

Samo glasanje o stavljanju Kosova na dnevni red omogućeno je nakon što je predsedavajući u Interpolu odbacio zahtev Srbije i još pet zemalja-članica da skupština ukloni sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova.

Tada su uz Srbiju bile Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam, dok se naši tradicionalni prijatelji Rusi nisu usprotivili zahtevu Kosova.

Srpska delegacija, posle svega što se dešavalo prethodnih dana i nedelja, upozorava da sve ide ka tome da se Kosovo, preko reda i pravila, nađe među članicama Interpola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: