Rusi nas nisu podržali, Kosovo danas "na glasanju"

U Dubaiu u toku rasprava o prijemu Kosova u Interpol. Nakon toga sledi glasanje. Uz Srbiju stalo deset država.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.11.2018.

07:32

Rusi nas nisu podržali, Kosovo danas
Foto: Tanjug/AP

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije na Skupštini Interpola, oštro je reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava i procedura Interpola.

Kako saznajemo, delegati se javljaju za reč i obrazlažu svoju odluku. U korist Srbije za reč se javila Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija, Namibija, Venecuela, Surinam, Rumunija...

Glasanje o stavljaju Kosova na dnevni red omogućeno je nakon što je predsedavajući u Interpolu odbacio zahtev Srbije i još pet zemalja-članica da skupština ukloni sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova.

Tada su uz Srbiju bile Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam, dok se naš tradicionalni prijatelji Rusi nisu usprotivili zahtevu Kosova.

Srpska delegacija, posle svega što se dešavalo prethodnih dana i nedelja, upozorava da sve ide ka tome, da se Kosovo, preko reda i pravila, nađe među članicama Interpola.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije da postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa.

Prema njegovim rečima, pored nejasnih i neblagovremenih obaveštenja, najavljuje se i procedura da, ukoliko dodje do glasanja u kome tzv. "Kosovo" ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. "To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze, pa je očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina", objasnio je Stefanović koji predvodi srpsku delegaciju u Dubaiju.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za clanstvo - 2010, 2015. i 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: