EU o nastavku dijaloga BG i PR: Ne zna se datum

U Evropskoj uniji još uvek nema konkretnog datuma nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije na tehničkom niti političkom nivou.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

23:35

EU o nastavku dijaloga BG i PR: Ne zna se datum
Foto: Gettyimages

To je izjavila portaprolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič.

"Nastavlja se rad na sastanku na tehničkom odnosno sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga, čiji datum treba da bude potvrđen", kazala je Kocijančič za radio Slobodna Evropa. Šef kosovske delegacije u tehničkom delu dijaloga Avni Arifi je kazao da je srpska strana napustila sve aktivnosti koje se odnose na ostvarivanje do sada postignutih sporazuma i da je kosovska strana spremna za nastavak dijaloga koji predstavnici Srbije odbijaju.

"Mi smo do sada tri puta pismeno zatražili da se odredi datum narednog sastanka i zatražili smo posebno ostvarivanje sporazuma o energetici, ali je to odbijeno sa srpske strane. Ostajemo u očekivanju sastanka kada oni budu spremni sa nastavak razgovora. Kosovo je inače, spremno za razgovore", kazao je Arifi.

Prema njegovim rečima, Srbija ne ostvaruje veliki broj sporazuma i da su nisu ispunjeni do kraja sporazumi o integrisanom rukovođenju granicom i izgradnja šest graničnih prelaza, tri sa kosovske i tri sa srpske strane i zbog neodgovornosti Srbije su izgubljene više milionske donacije.

Među sporazumima koji nisu ostvareni su i onaj o mostu na Ibru u Mitrovici, ne poštuje se sporazum o priznanju diploma i o katastru.

"Sa kosovske strana ima zaostajanja za izradu Statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO).Stvorena je rukovodeća grupa koju čine isključivo predstavnici srpske zajednice i njihova je odgovornost zašto se do sada kasnilo", kazao je Arifi.

Srpska strana odbija nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa zahtevom da se prethodno stavi van snage odluka Vlade Kosova o uvođenju dodatne takse za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: