"Preveliki fokus EU na Kosovo, premali angažman u Srbiji"

Evropska unija se premalo angažuje u oblastima života i previše se fokusira na pitanje Kosova, ocenila je Maja Bobić, potpredsednica Evropskog pokreta Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.11.2018.

12:10

Foto: EPA STEPHANIE LECOCQ

Bobić je u Predstavništvu EU u Beču rekla da bi Srbija za EU trebalo da bude na agendi i u oblastima socijalne politike, inovacija, informativne tehnologije ili saobraćaja.

Umesto toga prevelika pažnja se pridaje Kosovu, smatra ona, dodajući da taj fokus utiče i na imidž EU u Srbiji.

U svom izlaganju, ona je podsetila da mediji i lokalni političari često tvrde da EU ucenjuje Srbiju.

Životni standard ili radno mesto su važnije teme, objasnila je Bobić.

Podsetila je da trenutno postoji većina od oko 54 odsto Srba koji bi na referendumu glasali za pristupanje EU, ali i da većina ne veruje da bi se time nešto poboljšalo.

Čak 40 odsto Srba smatra da svoju situaciju lošom ili jako lošom.

Ukazala je i na problem da 30.000 ljudi, pre svega obrazovanih, svake godine napušta zemlju i da je taj odliv mozgova veliki problem.

Približavanje EU traje predugo i mnogi su frustrirani, ukazala je ona, podsećajući da je Srbija od početka pregovora 2014. otvorila tek 14 poglavlja.

"Ciljani datum pristupa 2025. čini se nerealnim", naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: