PSG: Kriminalci sad sigurniji; Đurić: Janković roni suze

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da rezultat glasanja o članstvu Kosova u Interpolu predstavlja "Pirovu pobedu" Beograda.

Izvor: Beta

Utorak, 20.11.2018.

16:07

PSG: Kriminalci sad sigurniji; Đurić: Janković roni suze

PSG navodi da je Beograd "politikom 'što gore to bolje', pomogao da kriminalci budu sigurniji, a borba protiv kriminala u regionu slabija".

"Vlast Srpske napredne stranke je sebe ponovo stavila u poziciju lažnog dobitnika, koji stalno radi u korist štete interesa građana. Trebalo je da Srbija pokaže da joj je bezbednost ljudi najpreča, umesto da pravi skupu predstavu za svoje glasače", rekao je predsednik PSG i Građanskog bloka 381 Saša Janković.

On je podsetio da je pre skoro godinu dana izjavio da Srbija treba da podstakne, a ne da se protivi članstvu Kosova u Interpolu jer je to, kako je ocenio, "dobro za sigurnost građana, ostvarivanje pravde i borbu protiv kriminala.

"Režim Srpske napredne stranka danas likuje jer na Kosovu i dalje neće važiti pravila i obaveze međunarodne policijske saradnje. Raspisane poternice biće bezvredne, kriminalci će se slobodno šetati. Da im je normalan život Srba na Kosovu i Metohiji cilj, da im je pravna država saveznik, radili bi sve suprotno", kazao je Janković a preneo PSG.

Po njegovim rečima, Srbija "ne treba da sprečava Kosovo u demokratskom razvoju, pa ni u učlanjivanju u sve međunarodne organizacije koje neguju demokratske vrednosti, uključujući i UN, već upravo suprotno, treba da podstakne taj proces, ali bez formalnog priznavanja nezavisnosti".

"Istovremeno, potrebno je obezbediti najviši nivo ljudskih i manjinskih prava, personalnu i teritorijalnu autonomiju za Srbe, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, poštovanje i posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, eksteritorijalnost crkava i manastira, zaštitu svih imovinskih prava i državne imovine po pravilima sukcesije. Sve to nužno je za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, bez koga nema boljitka u regionu", naveo je Janković.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke(SNS) Marko Đurić izjavio je danas da čitava Srbija slavi zbog diplomatskog uspeha ali da predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković "roni suze zbog debakla Prištine i činjenice da se plan o prijemu samoproglašenog Kosova u Interpol izjalovio".

"Janković zna, ali se pravi da ne zna, da naša južna pokrajina ima pristup Interpolu i međunarodnoj policijskoj saradnji posredstvom UNMIK-a, kao i da su najveći kriminalci na Kosovu i Metohiji upravo oni koji su tražili prijem u Interpol, ali ne da bi sebi stavili lisice na ruke, već da bi legalizovali progon preostalih Srba u pokrajini", naveo je Đurić u pisanoj izjavio, saopštio je SNS.

Đurić je ocenio da "toliko tuge nisu pokazali ni predstavnici država pokrovitelja jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: