Dačić: Preko koga su hteli, tako su i prošli VIDEO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da prištinskim vlastima ni podrška austrijskog kancelara Sebastijana Kurca nije pomogla da Kosovo uđe u Interpol.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

11:03

Dačić: Preko koga su hteli, tako su i prošli VIDEO
FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL/ bg

“Preko koga su hteli u Interpol tako su ušli”, kazao je Dačić na konferenciji za medije održanoj nakon glasanja u Interpolu, u kome Kosovo nije uspelo da obezbedi podršku za članstvo u toj organizaciji.

Dačić se medijima obratio nakon predsednika Srbije, koji je ishod glasanja u Dubajiu prokomentarisao u dosta umerenijem tonu. “Ja nemam obavezu da budem suzdržan. Hoću da kažem da je ovo velika pobeda Srbije i srpskog naroda. To je taj pokazatelj da se ništa ne može uraditi na silu i da se ništa ne može uraditi bez dogovora sa Srbijom”, kazao je Dačić.
Prema njegovim rečima, “Kosovo je sve pokušalo na silu, preko članstva u Unesko, pa sve do članstva u Interpolu, protivno svim međunarodnim pravilima smatrajući da je dovoljno da im velike sile napišu zahteve i da to pošalju pa će svi podržati”.

“Nije vreme da budemo u euforiji. Ja sam ovo pričao odavno. Rekao sam im da se ne prijavljuju, da se ne brukaju, doživeće debakl. Hteo sam da ih zaštitim bruke, pa nek se sada pravdaju svom narodu”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Interpol ima 192 članice, u prvom krugu glasalo je 154, od kojih je 76 delegacija glasalo za prijem Kosova u članstvo Interpola, 56 je bilo protiv, a 22 su bile uzdržane. “Sad su izmislili dva kruga, kao da glasaju dok ne namaknu većinu. Uzdržani se ne računaju, potrebne su dve trećine onih koji su gasali da bi prošli. Dakle, falilo im je 36 glasova”, kazao je Dačić.

“Neka sad objasne da li smo mi lagali kada smo rekli da je bilo povlačenja priznavanja Kosova”, dodao je on.

Zatim je rekao i da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pobunio, tražeći povredu procedure zbog uvođenja drugog kruga i pauze između glasanja. “Zašto ima drugi krug i zašto pauza? Nigde nema pauze. Šta će pauza osim da pokušaju da nešto srede. Ali slušajte, falilo im je 36 glasova. Pa nije im ni Kurc pomogao, a slavili su i Kurc i Tači. Preko koga su hteli, tako su i ušli”, kazao je šef srpske diplomatije.

U drugom krugu, glasalo je 135 zemalja, 68 je bilo za, 58 protiv i 16 uzdržanih.

“Dakle, ubedljiva pobeda. Kurcu sam rekao - ti si, bre, pametan, pa koja je budala na strani gubitnika? I Štrahe ima da objasni Srbima zašto je slagao srpski narod. Ni Kurc nije bolji. Mislim da je on gori”, istakao je Dačić.

“Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala?”, rekao je zatim Dačić i dodao: “Znam protiv koga smo se borili, protiv najmoćnijih zemalja, protiv lobiranja i davanja para i želim da se od srca zahvalim onim zemljama koje su glasale protiv. Čestitke i ministarstvima spoljnih poslova i unutrašnjih poslova, a posebno Nebojši Stefanoviću, koji je tamo i koji je trpeo velike pritiske. I na kraju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: