Stefanović: Pobeda FOTO/VIDEO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović proglasio je pobedu na glasanju za članstvo samoproglašene države Kosovo u Interpolu.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

10:08

Stefanović: Pobeda FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

RTS je preneo da je, u drugom glasanju, za prijem Kosova u Interpol glasalo 68 država, 51 je bilo protiv, a uzdržano 16.

On je potom za RTS ocenio da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol veliki rezultat Srbije i dodao da je ponosan na sve ljude u tom ministarstvu ali i na ostale državne organe koji su se "lavovski borili" da se to spreči.

U izjavi Radio-televiziji Srbije, Stefanović je zahvalio svima koji su neumorno radili prethodnih meseci i ocenio da je tako dokazano da je pravo jače od lobiranja. "Ovo je bio veliki uspeh ali i veliki ispit za Interpol", rekao je Stefanović i zahvalio svim zemljama koje su podržale Srbije i shvatile da bi se eventualnim prijemom Kosova u Interpol politizovao rad te institucije.

Stefanović je rekao da je bilo raznih pokušaja da se omogući prijem Kosova u Interpol, da je čak i odredjena pauza nakon prvog kruga glasanja da bi zemlje koje podržavaju Srbiju eventualno izašle iz sale, ali da je razlika nakon pauze bila čak i uvećana. Govoreći o daljoj proceduri, Stefanović je rekao da je zahtev Kosova odbačen i da se o tome ne raspravlja. "Nakon toga, nastavlja se sa raspravom o aplikacijama drugih zemalja. Glasaće se o tome i onda se nastavlja redovan rad sutra, izbor predsednika Interpola. Videćemo ko će se kandidovati i kako će to sve teći do kraja", rekao je on. ; On nije želeo da prejudicira ko bi mogao biti izabran jer je "situacija neizvesna".

Kako smo ranije javili, predlog da Kosovo postane član Interpola nije prošao u prvom krugu glasanja, jer je za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji glasalo 78 delegata, dok je 56 bilo protiv, uz 22 uzdržanih.

Nakon toga usledila je pauza u toku koje se, kako saznaje B92, odvijala prava "bitka" za glasove jer je postojao pokušaj da se iz sale u kojoj se glasa izvuku članovi delegacija onih zemalja koje su glasale protv Kosova, čime bi se u drugom krugu smanji broj onih koji su "protiv".

Ministar spoljnih poslova Srbije oštro se usprotivio odluci o određivanju pauze jer je ona mimo pravila i statuta. Ali, predsedavajući su se o to oglušili.

Inače, da bi neka zemlja ušla u Interpol potrebna joj je dvotrećinska većina, koju Kosovo danas nije obezbedilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: