Balkan "u hladnom": Sve se beli, u BiH crveni meteo-alarm

Zagreb, Sarajevo -- Hladan talas stigao na Zapadni Balkan. Zabelelo se i u Hrvatskoj. U BiH proglašen crveni alarm zbog najavljenih padavina. U makedoniji sneg 25 centimetara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

U Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno oblačno vreme, a u Federaciji BiH je izdato crveno uozorenje zbog obilnijih padavina za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Upozorenje je izdato u trajanju od 22 sata, do 21. novembra do 15 sati. Akumulirana količina padavina koja se prognozira kreće se između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, a u Hercegovini lokalno i do 120 litara, saopćeno je iz FHMZ.

Padavine se očekuju već danas od večernjih sati i tokom noći na utorak. Sneg ili susnežica se očekuju na području Krajine i zapadne Bosne i na planinama u centralnim područjima Bosne.

Zabelelo je i u Hrvatsko, a sneg i dajle pada u većini predela centralne Hrvatske, i u Gorskom kotaru. Snega će biti i dalje na planinama, gde se očekuje formiranje snežnog pokrivača.

Na Sljemenu visina snega je jedan centimetar. U nižim predelima dominiraće uglavnom kiša poslepodne. Kiša će se pri dnu lediti i stvarati opasnu poledicu, pa se vozači pozivaju na oprez.

Uz padavine, duva neprijatan veter severnog pravca, na Jadranu bura, posebno ispod Velebita, koja otežava saobraćaj.

Sneg i susnežica u delovima Hrvatske najavljen je i za sutra, a od srede se najavljuje otopljenje sa kišom. Najviše snega u protekllih 24 sata palo je na Mavrovu u Makedoniji, gde je visina snežnog pokrivača dostigla 25 centimetara. Velika količina kiše je pala u Bitolju.

Region

strana 1 od 145 idi na stranu