Pripadnik američkih "foka" se nije žalio, uskoro suđenje

Bivši američki marinac, pripadnik "foka" nije se žalio na optužnicu. Uskoro suđenje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2018.

13:57

Pripadnik američkih
Ilustracija: Thinkstock

Optužnica protiv bivšeg američkog marinca, pripadnika elitne jedinice "Foke", Danijela Dejvida Korbeta i još trojice sprskih državljana, kojom se terete za nedozvoljeno nošenje oružja, postala je pravosnažna, i uskoro će im biti zakazan početak suđenja pred Višim sudom u Beogradu.

Iako su imali pravo žalbe na rešenje kojim je 25. oktobra Viši sud potvrdio optužnicu, Korbet i ostali to pravo nisu iskoristili, pa je optužnica postala pravosnažna 10. novembra, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Narednih dana biće zakazano pripremno ročište na kojem će se okrivljeni kratko izjasniti o krivici, a utvrđivaće se i koji dokazi treba da budu izvedeni na suđenju. Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost, a suđenje će biti javno i na njemu će okrivljeni moći da iznesu detaljno svoju odbranu. S obzirom da je Korbet stranac, svoju odbranu bi trebalo da iznosi uz pomoć sudskog tumača.

Korbet, N.V, N.P. i N.A. se terete da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Korbet je uhapšen 31. januara u jednom stanu na Novom Beogradu, kada je kod njega pronadjen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem i od tada je u pritvoru.

Za njega su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vodju Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta. Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: