"Ucena"? Dijalog sa Prištinom, pa odluka o poglavljima

Neki mediji naveli da je otvaranje novih poglavlja EU uslovila nastavkom dijaloga Beograda i Prištine. Fabrici: Odluka u decembru.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.11.2018.

12:34

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podsetimo, prema pisanju današnje štampe, diplomatskim kanalima predsedniku Vučiću stigla je, kako je ocenjeno, nepristojna ponuda, odnosno ucena iz Brisela, da Srbija neće u pristupnim pregovorima sa EU otvoriti nova poglavlja ukoliko se ne nastavi dijalog s Prištinom, koji se odvija pod pokroviteljstvom upravo EU.

Isti mediji su naveli da Srbija na takvu ucenu neće pristati pa i po cenu da se evrointegracije stave "na čekanje", a ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je politika štapa i šargarepe odavno prevaziđena.

Međutim, šef degelacije Evropske komisije u Srbiji Sem Fabrici kaže da će EU odluku o otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom doneti u decembru, a da se u okviru donošenja takve odluke procenjuje i stanje u oblasti vladavine prava i napredak dijaloga Beograda i Prištine.

Odluka se donosi u razgovoru sa zemljama članicama EU o otvaranju poglavlja, rekao je Fabrici novinarima na konferenciji "Lideri transformacije društva", u Beogradu.

On je precizirao da otvaranje poglavlja zahteva određene aktivnosti i specifičan rad na poglavljima, a da EU u skladu sa pregovačkim okvirima procenjuje i stanje vladavine prava u Srbiji i tok dijaloga Beograda i Prištine.

Naglašavajući da se odluka donosi u decembru, Fabrici je rekao da je njegova preporuka Srbiji da radi što je moguće više na poglavljima, ali i na unapređenju vladavine prava i dijaloga o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: