"EU će biti kompletna tek kad Zapadni Balkan bude u njoj"

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio u Beču da Austrija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

12:38

Foto: Tanjug

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana ima perspektivu članstva u EU, ali da nije verovatno da će one zajedno pristupiti Uniji.

"Primanje zemalja odvija se prema zaslugama i nije verovatno da će ove zemlje ući u EU istovremeno, ali važno je da postoji perspektiva članstva za svih šest zemalja", kazao je Han.

Han je rekao da je u poslednjih 10 godina udvostručena trgovinska razmena izmedju EU i šest zapadnobalkanskih zemalja i da to ukazuje koliko potencijala ima u regionu, ali da je potrebno poboljšati saradnju među državama kako bi taj potencijal bio iskorišćen.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle radnog doručka s premijerima pet zapadnobalkanskih zemalja, Kurc je rekao da je Austrija snažan partner zemljama Zapadnog Balkana, s kojima ima snažne istorijske, ekonomske, političke, kulturne i ljudske veze.

"Mislimo da će EU biti kompletna tek kad Zapadni Balkan bude u njoj, zato podržavamo te zemlje na putu ka EU i imamo poseban fokus na taj region tokom našeg predsedavanja Evropskoj uniji", naveo je Kurc.

Kurc je kazao da su učesnici radnog doručka imali priliku da se fokusiraju na tri važna pitanja - na put regiona ka EU, neophodnu regionalnu saradnju i na rešavanje bilateralnih konflikata.

Zahvalio je svim premijerima na dobroj saradnji između Austrije i njihovih zemalja, ali i evropskim komesarima, naročito evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu na onome što radi u regionu.

Na radnom doručku su bili premijeri Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore, Ana Brnabić, Ramuš Haradinaj, Edi Rama i Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, Johanes Han i komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: