"Bruka što Šešelju još nije oduzet poslanički mandat"

Nenad Čanak ocenio je kao "bruku" to što lideru radikala Vojislavu Šešelju još nije oduzet poslanički mandat, iako je pravosnažno osuđen za ratne zločine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

14:06

B92

"I posle sedam meseci u Skupštini Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem nije oduzet poslanički mandat. Na taj način se urušava ugled parlamenta, ali i države u celini, a vrlo verovatno to nije bez uticaja i na tempo njenih evropskih integracija", naveo je Čanak u saopštenju.

Čanak je u aprilu uputio zahtev Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice, kako bi parlamentu bilo predloženo da Šešelju konstatuje prestanak poslaničkog mandata.

"Podsećam na to da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci. Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke", naveo je Čanak.

Vojislav Šešelj je osudjen za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: