Mediji: Vučiću stigla "ucena"; Beograd ne pristaje

Beograd -- Brisel uputio Vučiću, diplomatskim kanalima, "nepristojnu ponudu", odnosno ucenu: Nastavak dijalog s Prištinom u zamenu za nova poglavlja. Beograd ne pristaje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Kako pišu beogradski mediji, Brisel diplomatskim kanalima vrši pritisak na Beograd s ciljem da ga natera da igra "po pravilima koja diktira Priština". Od Srbije i predsednika Vučića se traži da se vrate dijalogu, bez obzira na to što Priština nije ispunila nijednu od svojih obaveza iz Briselskog sporazuma.

"Skandalozan zahtev, prosleđen diplomatskim kanalima, kojim se zauzvrat Srbiji nudi da joj EU otvori tri pregovaračka poglavlja", navodi izvor "Srpskog telegrafa".

Kako pišu "Novosti", Beograd neće pristati na te ucene makar cena bila da proces evrointegracija bude zamrznut na duže vreme. Ovo je, navodi list, čvrst stav Beograda, nakon "nepristojne ponude" predsedniku Vučiću.

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže za "Novosti" da je Srbija u odnosu na sprovedene aktivnosti u oblasti vladavine prava, u poglavljima 23 i 24, realno zaslužila otvaranje najmanje tri nova poglavlja, od ukupno sedam koje je u potpunosti pripremila.

"Politika štapa i šargarepe prema našem pregovaračkom procesu, u ovim okolnostima, postala je prevaziđena i nadam se da će se EU i države članice s više političkog takta odnositi prema Srbiji kao ozbiljnom kandidatu i pouzdanom partneru i time poslati bolje poruke našim građanima. Mi, svakako kao vlada, naš posao reformi radimo, nekad brže, nekad sporije, ali bez sumnje napredujemo i trebalo bi da to na kredibilan način bude prepoznato od EU i država članica", rekla je Joksimovićeva.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da se nastavlja stara matrica - da Brisel ne pritiska onog koga treba, već onog koga može. "Na taj način Brisel gubi status medijatora u dijalogu i narušava sopstveni kredibilitet", rekao je Ljajić.

Ovde, dodaje, nije reč o tome da Priština ne ispunjava do sada postignute dogovore, već iz političkih razloga postavlja nove prepreke na putu slobodne trgovine, koje štete svima. "Ovakvi potezi dovode u pitanje čitav dijalog i proces normalizacije odnosa Srba i Albanaca", zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu