Predsednik Iraka došao u Rijad, dan posle posete Teheranu

Predsednik Iraka Barham Salih sastao se danas u Rijadu sa saudijskim kraljem Salmanom, dan pošto je posetio Iran, regionalnog rivala Saudijske Arabije.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

23:34

Predsednik Iraka došao u Rijad, dan posle posete Teheranu
Foto: Thinkstock

Poseta Saliha Iranu i Saudijskoj Arabiji dan za danom odražava delikatnu poziciju Iraka koji nastoji da balansira između dve regionalne sile koje se bore za prevlast na Bliskom istoku.

Saudijska državna agencija SPA objavila je malo detalja o razgovoru Saliha i Salmana. Salih je juče posetio Teheran i obećao poboljšanje trgovinskih odnosa s Iranom, manje od dve nedelje od obnavljanja američkih sankcija toj zemlji, prethodno ukinutih na osnovu međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Teheran ima veliki uticaj na Bagdad od invazije zapadnih saveznika na Irak 2003. godine i glavni je snabdevač te zemlje električnom energijom, gasom i robom.

Irak je posle Kine najveće tržište na koje Iran plasira svoju robu, od hrane i mašinskih proizvoda do električne energije i prirodnog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: