Policija sprečila sukobe na skupu posvećenom Franku FOTO

Španska policija je intervenisala kako ne bi došlo do nemira na skupu pristalica fašističkog diktatora Fransiska Franka.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

21:46

Policija sprečila sukobe na skupu posvećenom Franku FOTO
Foto: Tanjug/AP

Skup je organizovan povodom godišnjice njegove smrti, a taj događaj su prekinule feministkinje.

Policajci na konjima i drugi pripadnici službi bezbednosti brzo su razdvojili oko 200 učesnika skupa od tri članice grupe Femen koje su utrčale među okupljene, javio je AP.

One su bile u toplesu i imale su na telu ispisane reči "Legalni fašizam, nacionalna sramota".

Policija je odvela tri aktivistkinje, dok su pristalice Franka izvikivale uvrede na njihov račun i skandirali "Franko, Franko".
Foto: Tanjug/ AP
Skup se održava svake godine povodom 20. novembra 1975, kada je Franko umro, podseća AP.

Franko je na vlast došao 1939. godine pošto je u vojnoj pobuni, uz pomoć klerikalnih i konzervativnih krugova, u krvavom građanskom ratu u kome su poginule desetine hiljada ljudi, a stotine hiljada izbegle iz Španije, ugušena Republika i srušena legalno izabrana 1936. republikanska vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: