"Uticajni Katalonci pomažu Kosovo"

Uticajni članovi MOK iz Katalonije iznudili su da vlada na svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

To ocenjuje španski Mundo.

Španski list Mundo u osvrtu ocenjuje da su uticajni članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, Katalonci, da bi smanjili otpore nezavisnosti Katalonije, iznudili da vlada u Madridu na nedavnom svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.

Ali madridski dnevnik podvlači da to ne utiče na "legitimno pravo Španije" da ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Mundo navodi da Španija, pet članica Evropske unije i mnoge zemlje sveta, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i vodeće latinskoameričke države, takođe ne priznaju "jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije, kao flagrantno kršenje nacionalnog i međunarodnog prava važećeg na srpskoj teritoriji".

Kako to u članku predočava član uređivačkog odbora Munda Felipe Saagun, za teritorije bez svetskog priznanja poput Kosova, je od velike važnosti da se uključe u međunarodne organizacije i učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Saagun, takođe profesor međunarodnog prava na madridskom univerzitetu, stavlja do znanja da je za "Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i multimilionersku galaksiju koja izdržava ovu svetsku krčmu, bitno da se nastavi s ovim velikim biznisom".

I objašnjava da su uticajni Katalonci, članovi upravnog tela MOK-a, iskoristili "lošu računicu" vlade u Madridu i iznudili da se kosovskim karatistima dozvoli da istaknu znamenja samoproglašene države.

Tako su pomoćnik direktora MOK-a Pere Miro, kao i Huan Antonio Samaranč, sin bivšeg predsednika MOK-a, zbog toga naišli u tom telu na podršku i vlada u Madridu je popustila.

U osvrtu Munda se takođe objašnjava da španska vlada imala na umu i to da bi "došla u opasnost kandidatura Barselone i Pirineja za olimpijske zimske igre 2030, čime su ovi zagovornici nezavisnosti Katalonije, tesno povezani s Prištinom i MOK-om, izvršili pritisak na Palatu Monkloa (sedište vlade) da popusti".

Saagun u analizi primećuje da se "španska diplomatija od prvih dana samoproglašenja kosovske nezavisnosti našla u manjini, sa nejakim kartama, igrajući na pravna načela u igri, koja je, kao skoro uvek kad su u pitanju težnje za nezavisnošću, odlučena silom, a ne pravom".

"Na Kosovu je to skoro uvek bilo tako", kaže se u članku.

I podvlači da je "koalicija zapadnih sila, na čelu s Nemačkom i oružanom silom NATO, pretvorila 15 hiljada gerilaca i terorista u Oslobodilačku vojsku, čime je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje".

"A uz pomoć američkog Stejt departmenta(Medlin Olbrajt) i bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija izmišljen je genocid da bi se opravdao ilegalni rat, a srpska vlast je zamenjena međunarodnom upravom", zaključuje se u članku Munda.

Španija prvo zabranila kosovskim karatistima da se takmiče uz državna obeležja, pa je ta zemlja kasnije je donela drugačiju odluku da dozvoli kosovskim sportistima da ubuduće na svetskim takmičenjima koja se održavaju u toj zemlji koriste simbole, zastavu i himnu.

Svet

strana 1 od 395 idi na stranu