"Evropa ima obavezu da ne dopusti da svet sklizne u haos"

Emanuel Makron pozvao je Nemačku da zajedno s Francuskom otvori "novu fazu" u izgradnji Evrope kako bi se sprečilo da svet zapadne u haos, već garantuje mir.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.11.2018.

16:43

Foto: Tanjug/AP

"Evropa, kao i nemačko-francuski par, imaju obavezu da ne dopuste da svet sklizne u haos već da mu pomogne na putu mira", rekao je Makron u nemačkom parlamentu.

Predsednik Francuske je dodao da je zbog toga neophodna Evropa "još jača, sa još više suvereniteta".

Makron je pre govora u Bundestagu učestvovao na ceremoniji polaganja venaca u nemačkom memorijalnom centru za žrtve rata i diktature.

Makron je bio zajedno s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom u memorijalnom centru u Berlinu u okviru obeležavanja "Dana sećanja na civilne i vojne žrtve ratova i tiranija".

Makron je prvi predsednik Francuske koji je održao govor u nemačkom parlamentu od 2000. godine, kada je to učinio tadašnji desničarski predsednik Žak Širak. Prethodno je to bio 1983. godine socijalista Fransoa Miteran.

Kancelarka Merkel i Makron žele da pokažu ujedinjeni front šest meseci pred izbore u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: