"Takozvana država Kosovo i Palestina ne mogu da se porede"

Profesor Darko Trifunović je u Vestima Prve TV rekao da sada nije moguće predvideti ishod glasanja u Interpolu, a u vezi sa potencijalnim kosovskim članstvom.

Izvor: Prva

Nedelja, 18.11.2018.

10:05

On je podsetio da ovo nije prvi put da takozvana država Kosovo pokušava da uđe u Interpol.

“Ovo je treći put, a u prethodnom slučaju su odustali sami. Da bi Interpol dobio novu članicu, kandidat mora da dobije dvotrećinsku većinu u glasanju. Interesantno će biti da se vidi da li će države slediti svoja pravila. Podsećam, članica Interpola može da postane samo država koja je član Ujedinjenih nacija ili bar posmatrač. Takozvana država Kosovo to nije, tako da bi samim tim prijem u Interpol bio suprotan statutu te organizacije”, objašnjava Trifunović.

Prema njegovim rečima, ishod glasanja sada nije moguće predvideti.

”Ministar spoljnih poslova je uradio dobar posao, deset zemalja koje glasaju su povukle priznanje Kosova, vidimo napore Vlade Srbije da se spreči dobijanje bilo kakvog atributa državnosti takozvane države Kosovo”, naveo je Trifunović.

U slučaju Kosova je pominjan i primer Palestine.

“Ne možemo to porediti. Palestina ima status zemlje posmatrača u UN, Kosovo to nije”, istakao je Trifunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: