Stefanović se oglasio iz Dubaija: Glasaće se

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo saopštenje sa izjavom ministra Nebojše Stefanovića, koji se nalazi na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

15:12

Stefanović se oglasio iz Dubaija: Glasaće se
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Kako je navedeno, Stefanović je poručio da će Srbija nastaviti da se bori do samog glasanja u utorak, kako bi pokazala da prijem takozvanog “Kosova“ u Interpol predstavlja politizaciju ove policijske organizacije što je, kako je naglasio, štetno ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije.

Stefanović, koji predvodi našu delegaciju u Dubaiju, rekao je da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

“I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Republike Srbije da se pitanje prijema takozvanog “Kosova“ uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Nažalost, iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo međunarodno pravo, ovakva odluka pokazuje da Korelova rezolucija koju je usvojila Generalna skupština prethodne godine u Pekingu ostaje samo mrtvo slovo na papiru“, naglasio je Stefanović.

Ministar je istakao da je Generalni sekretarijat i jedan deo članica Interpola odlučio da njihovo stanovište bude iznad međunarodnog prava i iznad odluka koje je donela i sama Generalna skupština.

“Republika Srbija nastavlja da, zajedno sa svojim partnerima, lobira i da radi na tome da odluka o eventualnom prijemu tzv. “Kosova“ ne prođe na samom glasanju u utorak. Ne predajemo se i borićemo se svim silama do kraja. Nadam se da ćemo, zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji, uspeti da pokažemo da glasanje za prijem takozvanog “Kosova“ u Interpol predstavlja potpunu politizaciju ove policijske organizacije što je potpuno štetno, ne samo za međunarodno pravo, već i sve buduće policijske operacije“, naglasio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: