"Hrvatska nije spremna da prizna okupaciju Vukovara"

U Hrvatskoj nema nikakve spremnosti da se prizna činjenica da su u proleće 1991, po nalogu Franje Tuđmana, hrvatske paravojne formacije okupirale Vukovar.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.11.2018.

14:38

Foto: Thinkstock

Tada su počele da miniraju srpske kafiće i kuće, a zatim je počelo sistematsko zastrašivanje, otimanje, premlaćivanje i ubijanje Srba, izjavio je Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je naveo da, prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo preko 120 Srba.

"Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen, a kamoli osuđen. Takođe, Hrvatska odbija da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje stradalim srpskim civilima", dodao je Linta.

On je, takođe, pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno podigne optužnice protiv osumnjičenih pripadnika hrvatskih paravojnih formacija koji su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u Vukovaru 1991. godine.

"U Hrvatskoj se ponavlja besmislena laž da je rat u Hrvatskoj bio neophodan da bi se ostvarila nezavisnost. Glavnu odgovornost za rat u Vukovaru i Hrvatskoj snosi proustaški režim Franje Tuđmana koji je javno rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije žel?ela. Tuđman i ustaška emigracija su dobro znali da stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba nije bilo moguće bez rata", ističe Linta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: