U zasedi ubijeno pet filipinskih vojnika

Pet filipinskih vojnika je poginulo, a 23 su ranjena u zasedi islamističke grupe Abu Sajaf, čiji delovi su proglasili vernost ID, saopštava filipinska vojska.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2018.

11:19

U zasedi ubijeno pet filipinskih vojnika

Vojnici su na ostrvu Džolo tražili taoce koje su islamisti kidnapovali kada su juče napadnuti blizu grada Patikul, rekao je oficir Geri Besana.

Prema njegovim rečima, do napada je došlo tokom "misije spasavanja preostalih talaca", za koje je procenio da ih je "manje od deset".

Jučerašnja zaseda je jedna od najkrvavijih otkako su borci Abu Sajafa i drugih islamističkih grupa u maju 2017. zauzeli grad Maravi na jugu Filipina.

Borbe za oslobođenje Maravija su potom trajale duže od pet meseci i u njima je poginulo više od 1.000 ljudi. Abu Sajaf, grupa specijalizovana za otmice, predstavlja ekstremistički izdanak muslimanske separatističke pobune u kojoj je na jugu pretežno katoličkih Filipina od sedamdesetih godina život izgubilo više od 150.000 ljudi.

Grupa je stvorena devedesetih godina, zahvaljujući finansijskoj podršci jednog člana porodice Osame bin Ladena. Od tada se Abu Sajaf podelio na više frakcija od kojih se jedna zaklela na vernost Islamskoj državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: