Doživotni zatvor za umešanost u napad na aerodrom

Sud u Istanbulu osudio je na doživotni zatvor šestoricu muškaraca zbog umešanosti u napad na istanbulskom glavnom aerodromu 2016, u kome je ubijeno 45 osoba.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2018.

10:29

Doživotni zatvor za umešanost u napad na aerodrom
Foto: Thinkstock

Njih šestorica osuđeni su zbog ubistva sa predumišljajem i pokušaj podrivanja ustavnog poretka Turske, prenosi AP pozivajući se na turske medije.

Optužbi je oslobođeno 26 osoba. Kako se navodi, 28. juna 2016. godine trojica osumnjičenih muškaraca naoružanih automatskim puškama otvorili su vatru na aerodromu Ataturk u Istanbulu.

Oni su na sebi imali prsluke sa eksplozivom koji su aktivirali i na taj način ubili i sebe i putnike na aerodromu.

To je bio jedan od napada u Turskoj za koji se krivi takozvana Islamska država. Dva od tri napadača samoubica identifikovana su kao Vadim Osmanov i Rakim Bulgarov, dok je ime trećeg muškarca i dalje nepoznato.

Ukupno 46 ljudi našlo se na sudu zbog ovog napada pod optužbom za terorizam, uključujuci članstvo u terorističkoj organizaciji i formiranje terorističke grupe, a među njima su bili državljani Rusije, Alžira, Tunisa, Egipta, Sirije i Turske.

Od optuženih, njih šest je ranije osuđeno na zatvorske kazne od šest do 12 godina zbog pripadnosti ID, dok su ostali osuđeni za pomaganje ID ili prevaru. Za taj napad niko nije preuzeo odgovornost, ali vlasti u Ankari krive ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: