Makareg stigao uz "Aloha", Dučiću poklon od Haradinaja

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora kod Uroševca na Kosovu, izvršena je primopredaja dužnosti komandanata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.

Sada već bivši komandant Bondstila Nik Dučić rekao je u oproštajnom govoru na ceremoniji primopredaje da su ga po dolasku na Kosovo pitali šta će uraditi drugačije u odnosu na prethodnih 19 godina.

Dučić kaže da je tokom njegovog mandata održan mir, da je došlo do probližavanja lokalnim zajednicama odlaskom na crkvene svečanosti, da su njegove trupe zajedno sa kosovskom policijom sprečavale krijumčarenja, a sa srpskom vojskom održavale mesečne sastanke i obavile 369 zajedničkih patrola.

Dučić se u šali podsetio i poraza trupa iz Bondstila od srpske vojske u fudbalu rezultatom 6:1. On se zahvalio i medijima koji su ga proglasili najtransparetnijim komandantom Bondstila, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Komadant KFOR-a Salvatore Kuoči je Dučiću čestitao "kraj veoma uspešne misije", a novom komandantu Bondstila Roju Makaregu početak misije u vreme "značajnih razvoja situacija".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pročitajte još:

"Ako i bude vojske, formiraće je na manje sumnjiv dan"

Ceremoniji je prisustvovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je Dučiću predao poklon za anganžman, a Kuoči mu je uručio medalju NATO.

Novi komandant Bondstila Makareg je po okančanju ceremonije na konferenciji za medije novinare pozdravio sa "Aloha, aloha" i rekao da je to uradio pošto je u njegovoj misiji puno vojnika sa Havaja.

Makareg je naveo da je mnogima od njih ovo prvi boravak u Evropi i da se on lično "raduje saradnji sa svima".

Na pitanje da li je do sada imao ikakva iskustva u mirovniom misijama, Makareg je kazao da je bio u Kuvajtu u misiji "Iračka sloboda", ali da mu je ovo prva misija podrške miru čiji je cilj nastavak političkog dijaloga. U vezi sa patrolama sa vojskom Srbije koje su obavljane za vreme mandata Dučića, Makareg je rekao da se misija neće promeniti i da ne očekuje neke veće promene.

Upitan da li je od Dučića dobio nekakav praktičan savet, Maklareg je rekao da mu je Dučić dao mnogo smernica. Novi komandant Bondstila je naveo da je u pitanju misija koja ulazi u 20. godinu postojanja i da je Dučić postigao mnogo tokom mandata, a da će on dograđivati i poboljšavati postignuto.

Na pitanje o fudbalskom porazu Dučićević trupa u utakmici sa srpskom vojskom, Makareg je rekao da bi on izabrao neki drugi sport. "Surfing! Je'l imate talase ovde?", upitao je u šali Makareg.

On je kazao i da bi možda bolje bilo da se igra odbojka, a ako opet bude fudbal, da im je cilj da ovog puta postignu barem dva gola. Na kraju se medijima koji su došli zahvalio havajskom rečju "mahalo".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kosovo

strana 1 od 132 idi na stranu