"Mađarska da kaže da li je Gruevski bio kidnapovan"

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbegli bivši premijer Nikola Gruevski, koji je osuđen na dve godine zatvora, biti vraćen u Makedoniju.

Izvor: Beta

Subota, 17.11.2018.

12:21

Foto: Tanjug/AP

On je intervjuu Televiziji Alsat M odbacio spekulacije da se dogovorio sa Gruevskim i omogućio mu da pobegne, podsećajući da se i u vreme postizanja Pržinskog dogovra govorilo da ima dogovor s bivšim premijerom, ali da je ispalo da to nije tačno.

"Sve što sam govorio, tako je bilo. Ja kažem da će Gruevski biti vraćen... Mađarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo", rekao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao primer bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je nakon što je bio odsuđen za korupciju 2010. pobegao, ali je uhvaćem i godinu dana kasnije vraćen u Hrvatsku.

Gruevski je 11. novembra iz Makedonije, prema zvaničnim informacijama, pobegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom.

Gruevski, kome su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog mercedesa u vreme dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: