Šabić pita PIO Fond za pisma penzionerima

Na adresu penzionera u Srbiji počela su da stižu pisma zahvalnosti u ime predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, piše Insajder.

Izvor: insajder.net

Petak, 16.11.2018.

15:05

Šabić pita PIO Fond za pisma penzionerima

Međutim, pošiljalac nije PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već Srpska napredna stranka, koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi. Ovim povodom reagovao je i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. Na pitanje Insajdera odakle stranci podaci, u Fondu PIO tvrde da ih oni nisu dali.

Nakon što su mu se obratili građani, korisnici penzija koji su dobili pismo, poverenik je zatražio od PIO fonda da se u roku od pet dana izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.

"Odgovarajuće izjašnjenje Poverenik je u istom roku zatražio i od Generalnog sekretarijata predsednika Republike i od Srpske napredne stranke. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i u skladu s njima preduzetim merama, obavestiti javnost", navodi se u saopštenju.

Kako je naglašeno u saopštenju, pojedini građani koji su se obratili Povereniku su naveli i da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije.

Ko je penzioner, kako glase njihova imena i prezimena i na kojim adresama žive spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni. Imajući u vidu da tim podacima može da raspolaže samo državna institucija postavlja se pitanje na koji način su lični podaci penzionera postali dostupni jednoj političkoj stranci.

Novinari Insajdera su još juče PIO Fondu uputili pitanja da li su podaci dostavljeni iz njihove baze, i ako jesu, koji je zakonski osnov za to. U odgovoru koji nam je dostavljen danas navedeno je da „Fond PIO nije dao podatke“.

U ovoj instituciji navode da se u bazama Fonda PIO nalaze podaci o osiguranicima i korisnicima prava koji se odnose na staž osiguranja, vrstu i visinu prava.

Na pitanje ko osim njih raspolaže ličnim podacima penzionera u Srbiji u PIO Fondu su kratko odgovorili: „Ne raspolažemo takvim informacijama“.

Kako je došla do informacija koje spadaju u lične podatke pitali smo i Srpsku naprednu stranku. Odgovor, međutim, nismo dobili.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je za Insajder da ustupanje podataka iz baze kojom raspolažu institucije u bilo koju drugu svrhu osim one koja je određena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti – nije u skladu sa Zakonom.

„Ako je bilo koja institucija koja raspolaže ličnim podacima ustupila podatke iz baze bilo kome, a ne samo predsedniku, van svrhe utvrđene Zakonom, a svrha – čestitanje ili zahvaljivanje nije utvrđena – onda je prekršen Zakon“, kaže poverenik.

Iz Kancelarije Poverenika napominju da svaka obrada podataka mora imati neki osnov.

Aleksandar Vučić se penzionerima, između ostalog, zahvaljuje „na strpljenju, odgovornosti“, „poštovanju i ljubavi“ koju su tokom decenija svog rada pokazali državi.

„Znam koliko su vam teške i bolne bile promene koje smo od 2014. godine morali da sprovodimo, znam i kolika je bila vaša lična žrtva, svakog od članova vaše porodice, ali, želim još jednom da vam kažem da to što ste prihvatili i podržali teška odricanja, taj jedini način koji je bio pred nama, bukvalno nam je omogućio da sačuvamo i obezbedimo i vašu i budućnost naše dece“, navodi se u pismu.

Na koverti koju su penzioneri dobili stoji logo SNS-a, a pismo je potpisao Aleksandar Vučić, ali ne kao predsednik Srbije.

On je u septembru najavio da će poslati pisma zahvalnosti svim penzionerima u Srbiji, i to kako je rekao ne o državnom trošku, već kao predsednik stranke koju vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: