Fabrici: O poglavljima na Međuvladinoj konferenciji

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da diskusija premijerke Ane Brnabić s njim i ambasadorima zemalja EU nije bila usredsređena na otvarenje poglavlja.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

19:18

Fabrici: O poglavljima na Međuvladinoj konferenciji
Tanjug/Kabinet predsednice Vlade/Slobodan Miljeviæ

On je naveo da će se o tome govoriti na Međuvladinoj konferenciji.

Fabrici je tako odgovorio na pitanje da li se i zbog čega pojedine članice EU protive otvaranju poglavlja i koji su konkrentu razlozi, te objasnio da je danas više bilo reči o pojašnjavanju stavova u vezi sa različitim pitanjima.

Kaže da su se usaglasili da je ostvaren napredak u poglavljima 23 i 24, ali istovremeno su se složili da je potrebno uložiti još više napora kada je reč o tim poglavljima.

Mi i dalje pružamo veoma jaku podršku Vladi Srbije i podstičemo je da se svoje napore usredsredi ka daljem napretku”, rekao je Fabrici.

On je naveo da je u utorak održan redovni sastanak u Briselu između 24 zemalja članica i da je on bio “iza zatvorenih vrata” tako da nije o tome želeo da govori više.

Fabrici je rekao da su države članice dale različite komentare i da će taj dokument uskoro biti prezentovan Vladi Srbije koja će imati mogućnost da da svoje komentare.

Fabrici je na početku obraćanja medijima rekao da je na sastanku ambasadora EU s premijerkom Anom Brnabić konstatovano da nema alternative dijalogu Beograda i Prištine i da postoji potreba za trajnim dogovorom.

Fabrici je novinarima rekao da je na sastanku priznat veliki napor koji je pružila srpska vlada i predsednik Aleksandar Vučić za postizanje dogovora.

On je rekao da je na sastanku razmatran progres u određenim oblastima, poput vladavine prava i u poglavljima 23 i 24, te da su se zemlje članice ohrabrile vladu da napiše, usvoji i implementira zakone zbog dobrobiti građana.

"Delegacija EU će nastaviti da podržava proces evropskih integracija", rekao je Fabrici.

On je dodao da je na sastanku bilo reči i o drugim pitanjima, poput statusa nacionalnih manjina, usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike, te migracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: