"Sve bezbednosne službe dobile zadatke, ne mogu reći koje"

Završen sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Ministar unutrašnjih poslova kaže da je na tom sastanku dogovoren detaljan plan rada svih službi.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

09:30

Screenshot/TV Prva

Na pitanje da li su Kosovo i članstvo u Interpolu, kao i najava formiranja Vojske Kosova bile glavne teme tog sastanka, Stefanović kaže da je sagledana celokupna situacija bezbednosti, s posebnim osvrtom na Kosovo, a najviše na formiranje vojske, jer je to u suprotnosti sa svim međunarodno-pravnim dokumentima.

S druge strane, takva odluka ne može biti ni sprovedena bez podrške Srba, objašnjava ministar unutrašnjih poslova, i naglašava da Kosovo takvu podršku nema.

Prema njegovim rečima, trenutni cilj Srbije je da odgovori na te izazove i spreči da se Srbi iz južne pokrajine, koji se s pravom osećaju nesigurno, ne osećaju tako, kao i da sprečimo nestabilnost i da se ona prelije na ostale delove Srbije.

Na pitanje koji je konkretan zaključak današnjeg sastanka, on odgovara: "Konkretni zaključak je sve službe bezdednosti su dobile zadatke šta treba da rade, ali iz razumljivih razloga ja ne mogu da kažem koji su to zadaci."

Ali, kako dodaje ministar, suština je da se spreči egzodus Srba.

Na pitanje šta Srbija još može da uradi pre nego što se, za svega nekoliko dana, u Interpolu postavi pitanje članstva Kosova u toj međnarodnoj organizaciji, Stefanović kaže da se analiziraju sve države koje će doći na glasanje. "Tu sada postoji jedna doza neizvesnosti, jer ne možete znati kako je ko glasao pošto je glasanje tajno. Tražimo i koruptivne aktivnosti, da li neko s Kosova poklonima ili novcem pokušava da kupi te glasove", rekao je Stefanović i dodao da će ti dokazi, ukoliko budu skupljeni, biti predočeni Interpolu.

"Ukazaćemo i na to zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član Interpola, počev od pitanja curenja podataka o teroristima, preko organizovanog kriminala, koji na Kosovu cveta. Dakle, imamo dobre pravne i političke argumenete, s tim da je pitanje ko je i koliko spreman da ih prihvati", rekao je Stefanović.

"Ništa nije rešeno dok nije rešeno, borimo se do poslednjeg trenutka, do poslednjeg trenutka pričamo sa svima i ukazujemo na sve argumente", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: