Mejova poručila: Ili podržite predlog ili nema Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Bregzita uopšte ne bude.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

13:42

Mejova poručila: Ili podržite predlog ili nema Bregzita
Foto: EPA-EFE ANDY RAIN

"Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Bregzita uopšte ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići", rekla je Tereza Mej, prenosi Rojters.

Premijerka je poručila da vlada nastavlja da se priprema za opciju da iz Unije izađe - bez sporazuma.

"Priznajem da imamo još jednu fazu pregovora sa Evropskim savetom i da sporazum, kada bude finalizovan... mora da se vrati u ovaj parlament", rekla je Tereza Mej poslanicima. Ona je dodala i da deli zabrinutost onih koji veruju da se dogovor u okviru Bregzita o "nevidljivoj" granici na irskom ostrvu (backstop) "sudara" s britanskim suverenitetom, ali je istakla da je dogovor postignut s tim u vezi bolji u poređenju s ranijim predlozima.

Poslanici će, ukazala je, morati da uzmu u obzir ishod glasanja britanskog naroda o istupanju iz EU kada budu glasali o konačnom sporazumu o Bregzitu.

"Čvrsto verujem da, dajući izbor britanskom narodu da li treba da napustimo Evropsku uniju, da je naša dužnost da poštujemo njihovu želju", rekla je Tereza Mej.

Džeremi Korbin, lider Laburističke partije, kaže da sporazum o povlačenju i politička deklaracija predstavljaju "ogroman i štetan neuspeh".

On je objasnio da poslanici "neće prihvatiti lažni izbor između ovog lošeg dogovora i nikakvog dogovora", dodajući, "ovo nije dogovor koji je obećan zemlji".

Premijerka Mej je naglasila da će Britanija napustiti Evropsku uniju 29. marta i da neće obustaviti proces istupanja, što znači, zaključila je, da će ispuniti svoje pravne obaveze o finansijskom "poravnanju" s tim blokom.

Da podsetimo, nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma premijerke Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: