Smenjena visoka zvaničnica zbog rasprave sa Melanijom

Bela kuća smenila zamenicu američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Miru Rikardel nakon što je Melanija Tramp rekla da ona ne zaslužuje da radi za Trampa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.11.2018.

09:56

Smenjena visoka zvaničnica zbog rasprave sa Melanijom
Foto: EPA-EFEFRANCOIS MORI POOL MAXPPP OUT

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je saopštila da će Rikardel "nastaviti da podržava predsednika i kada napusti Belu kuću, na novom poslu u administraciji".

Sanders, međutim, nije precizirala koji je novi posao Mire Rikardel, preneo je Rojters.

Inače, Rikardel, rođena kao Radielović, poreklom je Hrvatica, a za zamenicu američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona imenovana je ranije ove godine.

"Stav kancelarije prve dame je da ona više ne zaslužuje čast da služi u Beloj kući", rekla je Stefani Grišam.

Od 1989. do 1996. godine Mira Rikardel je bila pomoćnica lidera republikanaca u američkom Senatu Boba Dola, a zbog hrvatskog porekla optuživali su je da pokušava da utiče na Dola da zauzme antisrpski stav.

Tokom sedam meseci na mestu zamenice američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, Mira Rikardel, čiju je smenu u utorak zatražila prva dama SAD, stekla je veliki broj neprijatelja, kao i reputaciju da viče na podređene, kuje zaveru protiv zvaničnika Bele kuće i prosleđuje medijima priče o protivnicima njene administracije, objavio je juče CNN.

Njene sadašnje i bivše kolege je opisuju kao predanog konzervativca, osobu sa jakom ličnošću koja ne "trpi gluposti".

Jedan zvaničnik Bele kuće je, međutim, direktniiji i opisuje je kao nekog ko je ideološki opsednut i "tvrdoglav".

Njena čarka sa Prvom damom, navodno oko puta Melanije Tramp u Afriku i sedenja u avionu, kao i korišćenja resursa Saveta za nacionalnu bezbednost, donela joj je neprijateljstvo osobe koja može da ima najveći uticaj kod Trampa - njegove supruge.

Predsednik je u sredu rekao da je doneo odluku da smeni Rikardelovu, ali da joj ostavlja vremena da isprazni sto.

Mediji podsećaju da je Rikardel, dete hrvatskog imigranta, imala funkciju u tri administracije Republikanaca, kao i da je radila u privatnom sektoru, u kompaniji "Boing", pre nego što je postala savetnik u Pentagonu u Trampovom timu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: