"Usijani telefoni": Gruevski postao "pitanje svih pitanja"

Bivši makedonski premijer koji je pobegao u Budimpeštu mogao bi postati "pitanje svih pitanja" jer je iz zemlje izašao bez pasoša i sada traži azil.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.11.2018.

11:51

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, Nikola Gruevski se javio putem svog profila iz Budimpešte na Fejsbuku, istog dana kada je za njim raspisana poternica zbog neodazivanja na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne zbog kupovine blindiranog mercedesa.

Ono što je poznato jeste da je on zemlju napustio bez pasoša, jer mu je isti oduzet još prošle godine zbog više slučajeva koji se pred makedonskim sudom vode protiv njega. Ne zna se tačno s čijim, sada sasvim logično, lažnim pasošem je napustio Makedoniju. Beogradska "Politika" je navela da je u Mađarsku stigao preko Tirane, u koju je ušao tajno noću.

Budimpešta, u koju je pobegao Gruevskim, sada "pere ruke" i navodi da nema nema nikakve veze sa izlaskom Gruevskog iz njegove zemlje. Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš najpre nije želeo da precizira u kojoj zemlji je Gruevski pokušao da zatraži azil, niti na koji način je došao do kancelarije za imigraciju i azil u Budimpešti, gde je zapravo podneo dokumenta za azil i gde je s njim obavljen razgovor, ali je potom rekao da je Gruevski "nameru da zatraži azil u Mađarskoj izrazio" u ambasadi Mađarske izvan Makedonije.

Guljaš, međutim nije precizirao o kojoj je zemlji reč, niti kako je Gruevski stigao do Budimpešte gde se nalazi Kancelarija za imigracije i azil.

Povodom pisanja da je Gruevski u Mađarsku stigao preko Albanije, u mađarskoj ambasadi u Tirani makedonskoj Televiziji 21 na pitanje da li je Gruevski kod njih zatražio azil rečeno je da "ne komentarišu procese koji su u toku".

Guljaš je rekao da madjarska vlada nema nikakve veze sa bekstvom bivšeg premijera i da mu nije pomogla u tome, dodaje AP. Mađarski zvaničnik naveo je takođe da Mađarska od makedonskih vlasti još nije dobila zahtev za ekstradiciju Gruevskog i dodao da će, kada se to dogodi, "postupiti po zakonu".

Pre toga, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je telefonom sa makedonskim kolegom o slučaju Gruevskog. Kako prenose agencije, Sijarto je tom prilikom rekao da je zahtev Gruevskog za azil u Mađarskoj "pre pravno, nego političko pitanje". U saopštenju se navodi i da je razgovor inicirala makedonska strana.

S druge strane, pojavile su se i informacije da je Gruevski imao pasoš Bugarske, ali bugarsko Ministarstvo pravde tu informaciju negira. "Nikola Gruevski nije bugarski državljanin i nije podneo zahtev za bugarsko državljanstvo. Gruevskom nije izdat bugarski pasoš od Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: