Svako dete da ostvari svoja prava

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović izjavila da će država angažovati sve kapacitete kako bi omogućila da svako dete ostvari svoja prava.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.11.2018.

14:09

Svako dete da ostvari svoja prava
Ilustracija: Thinkstock

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku je ukazala da od tri do 22 odsto dece u svetu ima smetnje u razvoju, dok pet odsto ima jasan invaliditet.

Ministarka Dejanović je na konfereciji o sistemu podrške deci sa razvojnim smetnjama kazala da mehanizmi prevencije na lokalnom i nacionalnom nivou moraju biti koordinisani.

"Kao ministarka, želim da sva deca imaju jednaka prava i da nijedno dete ne bude isključeno", poručila je Đukić Dejanović, koja je takođe i predsednica Saveta za prava deteta. Ona je podsetila da je još u martu ove godine potpisan Poziv na akciju koji obuhvata pet prioriteta.

"Prioriteti su da dete bude zdravo i zaštićeno, da odrasta u porodici, ima podršku u školovanju i da može da se zaposli", rekla je Dejanović.

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Redjina de Dominićis je navela da Srbija ima "solidnu" infrastrukturu za prevenciju i podršku, ali da i dalje postoji potreba da se pružanje usluga proširi u svim delovima zemlje.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić istakla je da u Srbiji ima 35 razvojnih savetovalištva, kao i da rade na njihovom daljem unapredjenju.

Program razvoja modela ranih intervencija u Srbiji, koji sprovode UNICEF i Program za rani razvoj Fondacije za otvoreno društvo, započet je 2017. godine, a u ovom trenutku edukuju se timovi u Kragujevcu i Leskovcu uz podršku konsultanata iz SAD-a i Portugalije.

Ideja je da ovaj model kasnije bude proširen i u druge centre u Srbiji.

Sistem rane prevencije podrazumeva sistem profesionalnih usluga za decu do tri godine kod kojih je primećeno kašnjenje ili postoji povećan rizik od nastanka kašnjenja u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: