Sud odbio da ispita Dačića u postupku protiv Lazarevića

Nastavljeno suđenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću zbog odavanja službenih tajni pripadnicima klana Darka Šarića.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

13:07

Sud odbio da ispita Dačića u postupku protiv Lazarevića
Foto: Thinkstock

Na ročištu u Specijalnom sudu u Beogradu sud je odbio većinu dokaznih predloga odbrane optuženih Lazarevića, Borisa Gare, Radovana Štrpca i Rodoljuba Radulovića.

Sudsko veće odbilo je predlog advokata odbrane da bude saslušan ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je 2008. i 2009. obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, kao i bivši predsednik Boris Tadić i bivša ministarka pravde Snežana Malović.

Odbijeno je i da se izvrši uvid u svu telefonsku komunikaciju svedoka tužilaštva Mileta Jerkovića, kao i da se utvrdi da li je reč o telefonskim razgovorima, ambijentalnom snimanju ili je on bio ozvučen.

Mile Jerković ključni je svedok tužilaštva u ovom postupku, jer je on tvrdio da mu je je optuženi Radovan Štrbac kazao da je lično od Lazarevića dobio informacije da policija prisluškuje kriminalnu grupu Darka Šarića.

Sud je inače od decembra prošle godine pokušavao da sasluša Jerkovića, međutim, on se nije odazivao na pozive već je dostavio lekarski izveštaj da je na lečenju u Americi i da ne može da putuje iz zdravstvenih razloga.

Predviđeno je da Jerković svedoči, a, kako je sudsko veće navelo, poziv je upućen preko novosadske policije, koja nije odgovorila da je poziv uručila, i ako nije, iz kojih razloga.

Sud je takođe odbio predlog odbrane da se izvrši uvid u krivičnu evidenciju Mileta Jerkovića, kao i uvid u zapisnike sa slušanja svedoka u postupku za šverc kokaina koji se vodi protiv Darka Šarića.

Suđenje će biti nastavljeno 6. decembra u 14.30 časova i tada bi svoju odbranu trebalo da iznese optuženi Lazarević.

Njegov advokat Veran Zvečan kazao je da je zatečen odlukom sudskog veća da odbije njihove predloge.

"Imajući u vidu vašu odluku, koja nas je zatekla, molim vas da nam date vremena kako bi odabrali meru za odbranu, koju ćemo izneti kao što smo i najavili nakon što se odredite prema našim dokazima", kazao je Zvečan u sudu.

Lazareviću se sudi u objedinjenom postupku u kome su optuženi i nekadašnji rukovodilac u ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović, koji je u bekstvu.

Po optužnici, Lazarević je 2008. i 2009, kao pripadnik Šarićeve kriminalne grupe, u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" koji predstavljaju službenu tajnu, o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: