Opušteno, ekstremna zima može da bude tek 2027. ili 2028.

Srbija će u trećoj dekadi novembra biti pod uticajem ledene vazdušne mase iz Sibira. Svi se pitaju kakve nas temperature očekuju i hoće li biti ekstremna.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

07:45

Opušteno, ekstremna zima može da bude tek 2027. ili 2028.
Ilustracija: Getty Images

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kazao je u Jutarnjem programu TV Prve da bombastični naslovi u medijima i plašenje ljudi nekim ekstremnim vremenskim pojavama "ne piju vodu", jer su vremenski uslovi koji su bili u oktobru, pa i u novembru nešto što je već viđeno na našim prostorima.

Prema njegovim rečima, do kraja novembra ostaće hladnije vreme, u odnosu na prvu polovinu meseca, ali će se i te niže temperature kretati oko proseka za ovo doba godine. Naime, najviše prosečne dnevne temperature za drugu polovinu novembra su oko 10 stepeni, a u narednim danima biće oko sedam-osam stepeni.

Prethodni mesec, oktobar, bio je, kako kaže, na trećem mestu po srednjoj temperaturi u poslednjih sto godina. U oktobru je najveća temperatura iznosila 26,5 u Beogradu, ali bilo je prethodnih godina situacija da je u istom mesecu u Beogradu zabeleženo i preko 30 stepeni.

Na pitanje da li nas zaista očekuje sneg, Todorović kaže da su slabije snežne padavine moguće samo na planinama. "Nedelja, ponedeljak i utorak biće najhladniji, ali neće biti velikih padavina. Dakle, zahlađenje je glavni događaj", kazao je on i dodao da se ništa drastično neće dogoditi. "Mala je verovatnoća da u nižim predelima proveje neka pahulja. Nema ekstremnih događanja koja bi trebalo da zabrinu građane", istakao je Todorović.

Prema negovim rečima, prema dosadašnjim analizama svaka treća-četvrta zima bude hladnija nego prethodna, a one izrazito hladne ponavljaju se na 22-23 godine. Gledajući unazad, takva ekstremno hladna zima je bila 2005, pa ako se uzme u obzir statistika od 22-23 godine, sledeća ekstremno hladna zima mogla bi da bude 2027-2028, objasnio je on i dodao da sve to ima veze sa magnetnim ciklusom Sunca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: